De Kap logo
April 2024
Covid

Impact long covid op mantelzorger is groot

Je naaste raakt besmet met het coronavirus en opeens staat je leven stil. Alles gaat niet meer zoals het altijd ging. Je staat klaar voor je dierbare; voelt je betrokken en verantwoordelijk. Maar voor je het weet ga je over je eigen grenzen. Als bepaalde situaties ten koste gaan van jezelf, moet je ‘nee’ leren zeggen.

Monique Steunenberg, Mantelzorg Consulent, helpt je graag bij het leren aangeven van grenzen en het goed voor jezelf zorgen. Op woensdag 17 april organiseert zij de tweede ontmoetingsavond voor naasten en mantelzorgers van mensen met long covid. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan.

Ben jij een werkende mantelzorger?

Combineer jij jouw werk met mantelzorg? Dan zouden we graag een interview met jou en je werkgever willen inplannen om zo andere mantelzorgers en werkgevers te inspireren.

Een greep uit onze agenda:

Maak kennis met Therèse

Therèse Siebenga werkt sinds oktober 2023 bij de Kap als Coördinator Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) en Bezoekdienst Na Partnerverlies (BNP).

In haar vrije tijd wandelt ze iedere dag met haar hond in het bos, werkt ze graag in de tuin, staat ze op de dansvloer bij salsa-les en is ze lid van een boekenclub.

Mantelzorger (30) zoekt ervaringsmaatje

Stel.. je bent 30 jaar, hebt twee kleine kinderen, een baan en de zorg voor je vader met dementie. Dan ligt er veel op je bord. De Kap is op zoek naar een 'ervaringsmaatje' voor deze Apeldoornse dame. Ze zoekt iemand die in een vergelijkbare situatie zit en het fijn vindt om in contact te komen met elkaar. Om ervaringen uit te wisselen maar ook om leuke dingen te doen ter positieve afleiding. Ken/ben jij die persoon? En kom je uit (omgeving) Apeldoorn? Laat het Monique weten.

Ga je mee op kamp?

Elk jaar gaan we een weekend met jonge mantelzorgers (13 t/m 23 jaar) naar de Kampschuur in Assel.
Er zijn verschillende activiteiten zoals een creatieve workshop, een sportieve activiteit en uiteraard een kampvuur. Dit jaar zal het plaatsvinden van 24 tot 26 mei.

M
eer info en aanmelden via Joost Leferink: 06-18707372 of j.leferink@dekap.nl.

Wil jij de Kap helpen?

De Kap is op zoek naar ambassadeurs om Apeldoorn en omgeving bekender te maken met onze diensten. Daarom gaan we een fotoshoot organiseren waarvoor we zowel vrijwilligers, hulpvragers als mantelzorgers zoeken. Deze foto's gaan we in onze nieuwe communicatiemiddelen gebruiken.
Vind jij het leuk om ons hierbij te helpen? Als dank ontvang je een cadeaubon (25 euro)!

Uitgelicht

Masterclass voor bedrijven

Wat kun je als werkgever doen voor medewerkers die thuis mantelzorger zijn?
En hoe zorg je ervoor dat ze de combinatie waarderen en niet overlopen?
Op dinsdag 16 april om 9.00 uur praten we je bij over de mogelijkheden voor werkgevers tijdens onze online Masterclass Werk & Mantelzorg door Joost Leferink van de Kap.

Jonge mantelzorger?

Zorg jij voor een familielid? Wist jij dat je dan mantelzorger bent? Weet dat je er niet alleen voor staat. Loop je ergens tegenaan? Je kunt altijd contact opnemen met Tessa Wobma, Consulent Jonge Mantelzorgers. Tessa denkt graag met je mee. Stuur haar gerust een e-mail. Bellen of appen kan natuurlijk ook:
06 - 1870 7472.

'Hé Mister Parkinson'

De voorstelling 'Hé Mister Parkinson' gaat over Lodewijk van Haaften die een paar jaar geleden de diagnose Parkinson kreeg. Zijn drukke baan heeft hij moeten opgeven. In veel opzichten is hij afhankelijk van de zorg van zijn naasten en daar heeft hij soms moeite mee. Hij kijkt terug op zijn leven, staat stil bij het moment en durft de toekomst niet onder ogen te zien.

Je kunt er nu gratis naar toe!

Anderstalige website

De website van MantelzorgNL is nu ook toegankelijk voor anderstalige mantelzorgers. De informatie is daardoor leesbaar voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, maar als mantelzorger wel hun weg moeten vinden in het Nederlandse zorg- en welzijnssysteem. Een aantal delen van de website zijn vertaald in het Mandarijn, Farsi, Turks en Arabisch.

Heel fijn vinden wij!
De Kap logo
Stichting de Kap
Regentesselaan 2-B
7316 AC Apeldoorn
facebook instagram linkedin