22-11-2024

Veilige manier van leren

Als mantelzorger krijg je door het groeiende personeelstekort in de zorg en de vergrijzing meer verantwoordelijkheden en zorgtaken. Om de door de V&VN geschreven richtlijn Mantelzorg beter te begrijpen worden in Apeldoorn nu Virtual Reality (VR) brillen ingezet bij wijkverpleegkundigen.

Om zorgverleners mee te nemen in de zorg voor mantelzorgers is de richtlijn Mantelzorg door de V&VN* opgesteld. Kernvraag is: hoe zorg je voor ondersteuning van mantelzorgers bij (dreigende) overbelasting? En nog liever; hoe voorkom je het?

Omdenken
Karin Storm, mantelzorg consulent bij de Kap, vertelt: “Een jaar geleden was ik op een V&VN symposium. Als oud-wijkverpleegkundige ga ik daar nog graag naar toe. Het thema was ‘Omdenken’. Daar zag ik voor het eerst het lesgeven via VR-brillen. Ik was er al snel van overtuigd dat dit ook naar Apeldoorn moest komen dus ik nam contact op met Iris Zeilstra, wijkverpleegkundige bij Klein Geluk.”

Workshop bij Verian Academie
Deze maand vond de eerste workshop plaats bij Verian Academie in Apeldoorn. Wijkverpleegkundigen en collega’s van opleiden en innovatie van alle thuiszorgorganisaties in Apeldoorn waren uitgenodigd om de VR-bril te testen.

Zodra je de bril opzet zit je opeens op de bank bij een mantelzorger en haar zorgvrager thuis. Samen met een collega probeer je de situatie van de mantelzorger te achterhalen om zo de beste zorg te kunnen verlenen. Tijdens het gesprek worden er vragen gesteld en een aantal keuze-antwoorden getoond. Door met je hoofd te bewegen kun je jouw antwoord selecteren. Afhankelijk van het antwoord dat je geeft, krijg je nieuwe vragen voorgelegd.

Veilige manier van leren
De VR-bril werkt leuker en effectiever dan de 160 pagina’s tellende richtlijn ‘Mantelzorg’ doorworstelen. Bovendien is het een veilige manier om te kunnen leren in situaties die ook spannend of risicovol kunnen zijn. Met de VR-bril kunnen wijkverpleegkundigen op een relatief makkelijke manier op de hoogte worden gesteld van actuele richtlijnen.

Langer zelfstandig thuis
Karin: “Het doet ons goed dat steeds meer organisaties oog hebben voor de mantelzorger. Op deze manier hopen wij ertoe bij te dragen dat we de mantelzorgers maximaal kunnen ontlasten en zij de zorg voor hun naasten langer en vooral op een plezieriger manier kunnen volhouden. De kans om hierdoor langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen kan hierdoor toenemen”.

*V&VN = de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende Nederland

Karin

Karin Storm

Mantelzorg Consulent, Coördinator Respijtzorg

Wil je meer weten over deze VR-brillen of eens sparren met Karin over het langer zelfstandig thuis blijven? Ze helpt je graag!