Wat is mantelzorg

Dagelijks zorgen vele mensen voor elkaar. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig voor een naaste zorgen maar hier niet voor betaald krijgen. Zij zorgen als vanzelfsprekend voor de ander. Mantelzorgers zorgen bijvoorbeeld voor:

  • een hulpbehoevende ouder;
  • een chronisch zieke partner;
  • een kind met een verstandelijke beperking;
  • een broer met psychische problemen;
  • of goede vriendin met niet-aangeboren hersenletsel.

De zorg die je biedt kan heel divers zijn; een luisterend oor, huishoudelijke taken, lichamelijke verzorging, (financiële) administratie, contact met hulpverleners, vervoer. Degene voor wie je zorgt kan bij jou in huis wonen of in een instelling. Dichtbij of aan de andere kant van het land.

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. In je omgeving of in je persoonlijke situatie. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder is mantelzorger. Iedere mantelzorger en iedere zorgsituatie is uniek. Vind jij het mantelzorgen soms best zwaar? Lees dan hier waarom juist het delen van de zorg(en) belangrijk is.

Zorg jij voor iemand en kun je daar steun bij gebruiken? Dan kun je bij ons kosteloos terecht voor informatie, advies en ondersteuning.
Schrijf je in als mantelzorger! Wij houden je dan op de hoogte van actuele ontwikkelingen, activiteiten voor mantelzorgers in Apeldoorn en de uitreiking van de mantelzorgwaardering. Inschrijven kost niets en is geheel vrijblijvend.