Waarvoor kun je terecht

Alle jonge mantelzorgers uit de gemeente Apeldoorn kunnen bij ons terecht. Voor een gesprek met iemand over je situatie thuis of om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten.
Je zorgen delen kan zorgen schelen!
Klik op de onderstaande picto’s voor meer informatie.

Jongen met hoody

Persoonlijk gesprek

Als je vragen hebt of je wilt eens praten over de situatie thuis, dan kun je een afspraak maken met Tessa Wobma. Ze is mantelzorgconsulent en kan goed luisteren. Ze kan samen met jou sparren over wat jij graag zou willen. Wil je meer informatie over organisaties die je kunnen helpen? Wil je andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Jij kunt kiezen waar en wanneer dat gesprek plaatsvindt. Met haar appen of mailen kan natuurlijk ook. Hieronder staan haar contactgegevens.

Je kunt natuurlijk ook praten met iemand anders. Een vriend of vriendin, je mentor op school, een jongerenwerker, oom, tante of buurman. Belangrijk is dat het iemand is die je vertrouwt en waarmee je een klik hebt. Praten kan opluchten en misschien kunnen zij iets voor je doen.

 

liecke en djoelle

Ervaringsmaatje

Bij de Kap hebben we Ervaringsmaatjes, jonge mensen die zelf ook jonge mantelzorger zijn of zijn geweest. Zij weten als geen ander hoe dat is. Met hun ervaring kunnen ze jou steunen. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over de situatie thuis of als je ergens van baalt. Jullie spreken regelmatig af om leuke dingen te doen. Zo leer je elkaar beter kennen en bouw je een band op, zoals maatjes dat doen. Lees hier hoe Liecke en Djoelle (foto) dat ervaren.

Maatje aanvragen of maatje worden

Wil jij graag een ervaringsmaatje aanvragen? Wil jij je juist aanmelden als maatje voor een andere jonge mantelzorger? Of wil je hier eerst meer over weten? Stuur dan een mail naar Tessa Wobma. Om je als ervaringsmaatje aan te melden moet je tussen de 17 en 35 jaar oud zijn en zelf ook jonge mantelzorger zijn (geweest).

jmz-activiteit

Activiteiten

Ongeveer zes keer per jaar organiseren wij, vaak samen met andere organisaties, leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers. Van een workshop graffity, BBQ tot lasergamen. Leuke dingen om te chillen met leeftijdgenoten zodat je je zorgen even kunt ‘vergeten’. Zo leer je andere jonge mantelzorgers kennen. Zij begrijpen vaak maar al te goed hoe je je voelt.
Ook organiseren we ieder jaar twee Fun-dagen én een kamp voor jonge mantelzorgers van 13 jaar en ouder. In de agenda kun je zien welke activiteiten er zijn en voor welke leeftijd ze bedoeld zijn.

jmz-waardering

Mantelzorgwaardering

Ieder jaar kunnen mantelzorgers via de Kap de mantelzorgwaardering van de gemeente Apeldoorn aanvragen. Jonge mantelzorgers van 6 t/m 18 jaar krijgen een cadeaubon van € 50,- van een grote webwinkel. Ben je tussen de 18 en 24 jaar dan mag je kiezen tussen de cadeaubon en de Stadspas. Dit is een pas met € 50,- tegoed dat je bij verschillende winkels en organisaties in Apeldoorn kunt besteden.
Ben je ingeschreven bij de Kap? Dan krijg je automatisch bericht over de mantelzorgwaarderingsregeling en hoe en wanneer je die aan kan vragen. De waardering kan aangevraagd worden van 1 september t/m 30 november.

broer en zus

Andere organisaties

In Apeldoorn zijn nog meer organisaties die hulp bieden. Wij kunnen je meer vertellen over waar je terecht kunt. Zo zijn er bij GGNet gespreksgroepen en cursussen voor jonge mantelzorgers.

  • KOPP/KVO groepen zijn gespreksgroepen voor kinderen en jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Alle deelnemers hebben een zieke vader of moeder. Zij weten dus ook hoe jij je voelt en hoe het bij jou thuis kan zijn.
    Voor meer informatie en aanmelding kijk je hier.
  • Brussen cursus is bedoeld voor kinderen en jongeren die een broer of zus hebben met een beperking of chronische ziekte. Voor meer informatie en aanmelding kijk hier.
meiden met laptop

Landelijke informatie

Wij verwijzen je verder graag naar de kennisbank van JMZ Pro.  JMZ Pro is een organisatie die probeert om zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken dat er kinderen en jongeren zijn die voor een naaste zorgen en begrijpen hoe dat is. Zo kunnen we meer rekening met elkaar houden. Bijvoorbeeld op school.

  • Handige links is een verzameling linkjes naar websites over verschillende onderwerpen die interessante informatie bieden speciaal voor jonge mantelzorgers. Bij iedere link staat steeds kort vermeld waar het over gaat.
  • Informatie over ziektebeelden  geeft algemene informatie over een aantal veelvoorkomende ziektes en aandoeningen.

Wil je graag ervaringen delen dan heeft MantelzorgNL een community. Je leest er ook verhalen van andere jonge mantelzorgers.

Tessa

Tessa Wobma

Mantelzorgconsulent JMZ, Stage Coördinator

Wil je eens praten over de situatie thuis, wil je informatie of heb je vragen? Bel, app of mail Tessa. Je krijgt altijd antwoord!