Vrijwilligster Ans komt al 2,5 jaar elke woensdag bij mevrouw Birkhoven. Ze hebben een goede klik. Bij een paar bakjes koffie kletsen ze honderduit over van alles en nog wat. Maar de laatste tijd merkt Ans dat mevrouw in de war is, ze vertelt een paar keer hetzelfde, is spullen kwijt, lijkt weinig te drinken en meerdere keren ziet Ans beschimmeld brood op het aanrecht liggen.
Mevrouw Birkhoven wuift de zorgen die Ans uitspreekt weg. Ans voelt dat het niet goed met haar gaat, maar weet niet goed wat ze moet doen. Ze wil zich niet teveel bemoeien met wat mevrouw doet en besluit contact te zoeken met haar wijkcoördinator.
Bij de Kap zijn 20 vrijwillig wijkcoördinatoren werkzaam, die voor hun wijk een belangrijke rol spelen. Zij hebben veel ervaring en kennis om het werk van de vrijwilligers gemakkelijker te maken en hen goed te begeleiden. Zij zorgen ervoor dat een vrijwilliger goed geïntroduceerd wordt bij een hulpvrager en zolang de vrijwilliger aan een hulpvrager gekoppeld is biedt de wijkcoördinator ondersteuning en advies bij het omgaan met diverse situaties. Als de vrijwilliger een ‘niet-pluis-gevoel’ heeft of de hulpvrager vraagt meer van hem/haar dan aanvankelijk is afgesproken, dan helpt de coördinator dit in goede banen te leiden en herinnert eventueel aan de regels en richtlijnen van de Kap en/of geeft emotionele steun.
De wijkcoördinator is er niet alleen om problemen op te lossen, maar ook om preventief te adviseren. Waar nodig kunnen zij zich op hun beurt weer laten bijstaan door de beroeps coördinatoren van de Kap.
We merken dat sommige vrijwilligers problemen of vragen hebben met betrekking tot hun hulpvragers of niet meer zo graag naar de hulpvrager toegaan. Wat we willen voorkomen is dat de vrijwilliger er te lang mee door blijft lopen of dingen uitstelt of zelf met oplossingen loopt te worstelen. Dus mocht je als vrijwilliger ergens tegenaan lopen, mocht er iets zijn waar je een niet zo’n fijn gevoel over hebt of iets wat vragen bij je oproept, meld je dan – net als vrijwilligster Ans – bij je wijkcoördinator of één van de beroeps coördinatoren van de Kap. Zij kijken graag met je mee. Natuurlijk mag je ook direct contact opnemen met de beroeps coördinator van de Kap.
Wil jij meer weten over de functie van vrijwillig wijkcoördinator? Neem dan contact op met info@dekap.nl.