Terugblik op Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni was de Week van de Jonge Mantelzorger weer. Met als doel om meer bewustzijn te creëren over jonge mantelzorgers; jeugdigen tot en met 23 jaar die opgroeien in een situatie waarin sprake is van zorg. Zorg voor een naaste, zoals een (groot)ouder, broer/zus, oom/tante, omdat diegene een ziekte of beperking heeft of psychische kwetsbaar is. De Kap organiseerde ook dit jaar weer verschillende activiteiten voor deze jonge doelgroep. Hieronder een recap van de week!

door Tessa Wobma

Roos Radeloos
In samenwerking met KSG (Katholieke Scholen Gemeenschap) toonden we op 21 mei de voorstelling Roos Radeloos. Over het verhaal van Roos, een 14-jarige puber die opgroeit in een gezin waarvan de vader zorg nodig heeft. De voorstelling laat zien hoe het leven van Roos eruit ziet. Het doel was jeugdprofessionals op te roepen om aandacht te hebben voor deze doelgroep. Zo’n 40 professionals sloten aan, waaronder medewerkers van de Veluwse Onderwijsgroep, TeamED16, Gemeente Apeldoorn, Verian, De Woonmensen en Gigant.


Weekend op kamp
Elk jaar gaan we met een groep jonge mantelzorgers op kamp. Zo ook dit jaar. Van 24 tot en met 26 mei, samen met Mantelzorg Consulenten Joost en Tessa en Don Bosco. We kijken terug op een verbindend en actief kamp, vol beweging, muziek, tiktoks maar ook tranen.

Dag 1.
Bij het kennismakingsspel schreef elke deelnemer (dus ook de begeleiders) een liedje dat veel voor hem/haar betekende op een papiertje. Vervolgens gingen om de beurt de liedjes afspelen om zo te raden van wie welk liedje was.  Daarna kon hij/zij toelichten wat dit nummer zo bijzonder maakte. In de avond hebben we levend stratego gespeeld; in het donker de vlag veroveren. Hier hoorde vals spelen natuurlijk ook een beetje bij.

Dag 2.
De tweede dag kende hoogte- en dieptepunten. We begonnen de ochtend met het spel BordjeVol. De jongeren schreven op papier wat er op hun bord ligt. Dingen waar ze trots op zijn en willen behouden, maar ook dingen waar ze graag vanaf willen of waarbij je hulp van een ander nodig hebt.

Tijdens de nabespreking deelde een van de deelnemers dat ze zich niet langer zo’n zorgen wil maken om haar moeder (met conversiestoornis en PTSS). Als oudste van het gezin voelt zij zich erg verantwoordelijk voor de zorg voor haar moeder, broertjes en zusjes. Toen we vroegen wie in de groep dit herkende, staken meerdere jongeren hun handen op. Dit zag ze niet want ze zat in elkaar gedoken en huilde. We voelden duidelijk de steun van de andere jongeren. Heel bijzonder, want deze jongeren kenden elkaar pas een dag. We sloten af met een boodschap: ‘Je voelt je verantwoordelijk, maar dat ben je niet. Weet dat je ook voor jezelf mag kiezen’.

’s Middags volgde een hike van 10 kilometer.  Zonder navigatie en telefoon moesten we de route vinden terwijl we ook opdrachten moesten uitvoeren. De focus lag op de natuur. We kwamen zelfs een hert tegen. Na twee uur waren de wandelaars er wel klaar mee, maar toen bleek dat we nog 45 minuten moesten. De moed zakte ons even in de schoenen. Om de tijd en de pijntjes te vergeten, gingen we zingen en spelletjes spelen.  We waren erg trots op de jongeren; ze hebben doorgezet en bewezen dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze dachten. Dit  bracht de groep dichter bij elkaar.

In de avond hebben we de bordjes van het ochtendspel ritueel verbrand. Om de beurt mochten de jongeren en begeleiders hun bordje in het kampvuur gooien en ook hier werd elke jongere aangemoedigd. Bij het kampvuur werd vervolgens nog urenlang gezongen en gedanst.

Dag 3.
De laatste dag sloten we af met een workshop boksen. Na de lunch gingen we moe en voldaan naar huis.


Scrapbooken

Op woensdag 5 juni gingen we bij Gigant een middag scrapbooken met The Dutch Scrapper. Daarbij hebben we een schrift versierd tot een soort dagboek. Zodat de kinderen – als ze dingen hebben die ze niet durven te bespreken – ze dit in hun boekje kunnen schrijven. Bedankt Gigant, dat we gebruik mochten maken van jullie ruimte!

 

Klimbos
We sloten de week af met een middag Klimbos. Met zo’n 50 jonge mantelzorgers van 8 tot 24 jaar gingen we onze grenzen verleggen.

Hindernissen nemen die je spannend vindt en vervolgens jezelf verbazen dat je het toch kunt! We zagen bij sommige jongeren dat deze activiteit hen echt een boost zelfvertrouwen gaf!

We hebben tijdens deze week veel jongeren ook voor het eerst gezien. Gedurende het jaar organiseren we verschillende activiteiten gericht op onderlinge ontmoetingen, kennis bevordering en support.

We hopen jullie – en ook nieuwe jongeren – de komende periode te zien!

Joost

Joost Leferink

Mantelzorgconsulent JMZ, Mantelzorg & Werk

Wil je op de hoogte blijven van de jonge mantelzorgactiviteiten die wij organiseren? Schrijf je dan in als mantelzorger bij de Kap.

Of wil jij als organisatie een leuke activiteit aanbieden voor jonge mantelzorgers? Neem dan contact op met Joost!