Als mantelzorger krijg je door het groeiende personeelstekort in de zorg en de vergrijzing meer verantwoordelijkheden en zorgtaken. Het risico op overbelasting, als zij lange tijd intensief zorg verlenen, ligt op de loer. Om zorgverleners mee te nemen in de zorg voor mantelzorgers is de richtlijn Mantelzorg door de V&VN* opgesteld. Kernvraag is: hoe zorg je voor ondersteuning van mantelzorgers bij (dreigende) overbelasting? En nog liever; hoe voorkom je het? Om deze richtlijn te trainen worden in Apeldoorn nu Virtuality Reality (VR) brillen ingezet.
Zet je deze VR bril op, dan kom je als verpleegkundige in een thuissituatie met een cliënt en een mantelzorger terecht. Door deze training leer je inschatten welke zorg nodig is en of er bijvoorbeeld sprake is van overbelasting van de mantelzorger.
Veilige manier van leren
“Veel leuker en effectiever dan de 160 pagina’s doorworstelen die de richtlijn ‘Mantelzorg’ telt”, zegt Anouk Apeldoorn, adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN. “Bovendien is het een veilige manier om te kunnen leren in situaties die ook spannend of risicovol kunnen zijn. Met de VR-bril kunnen de wijkverpleegkundigen op een leuke en relatief makkelijke manier op de hoogte worden gesteld van actuele richtlijnen.”
Ook in Apeldoorn
In de maand november, waarin ook de dag van de mantelzorger plaatsvindt, organiseren we in samenwerking met de wijkverpleegkundigen uit Apeldoorn twee scholingsmomenten op de Verian Academie. Deze zal bestaan uit twee middagen om op een praktische wijze met deze VR brillen, en dus de richtlijn mantelzorg, aan de slag te gaan.
Leuk en interactief
Deze moderne technologie kan de verpleegkundigen in de toekomst verder helpen met kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering.
Iris Zeilstra, wijkverpleegkundige Klein Geluk, samen met 4 collega’s verantwoordelijk voor de verbinding van het medische en sociaal domein op wijkniveau in Apeldoorn en mede organisator van deze bijeenkomsten: “ik verheug mij er op om VR technologie in te mogen zetten voor de deskundigheidsbevordering van mijzelf en mijn collega’s. Mocht de VR bril een succes zijn, dan kunnen de modules verder uitgebreid worden met andere nuttige onderwerpen. Iedere organisatie zou VR brillen kunnen implementeren in hun scholingen, mochten ze dit willen en kunnen. Het is een leuke en interactieve manier om op deze manier te leren.
Mantelzorgers in gemeente Apeldoorn bereiken
Karin Storm, mantelzorg consulent bij de Kap: ”Wij zijn heel blij dit initiatief te kunnen ondersteunen aangezien wij als mantelzorg consulent graag zien dat zoveel mogelijk mantelzorgers in de gemeente Apeldoorn bereikt worden. Het doet ons goed dat veel organisaties, samen met ons, oog hebben voor de mantelzorger. Op deze manier hopen wij ertoe bij te dragen dat we de mantelzorgers maximaal kunnen ontlasten en zij de zorg voor hun naasten langer en vooral op een plezieriger manier kunnen volhouden. De kans om hierdoor langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen kan hierdoor toenemen”.
*V&VN = de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende Nederland