21-10-2024

‘Vrijwilligers zijn het goud van de samenleving’

‘Vrijwilligers zijn het goud van de samenleving’
Laura draagt stokje over aan Jeannette

Na twee jaar met veel plezier bij de Kap te hebben gewerkt, is het voor Vrijwilligers Coördinator Laura (rechts) tijd voor wat anders. “Op dit moment ben ik Jeannette aan het inwerken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik met een gerust gevoel weg kan. Ik kijk uit naar mijn verlof en vooral om moeder te worden!” Jeannette Donken (links) zal het stokje van Laura overnemen.

Laura, wat ga je het meest missen?
Laura: “De gezelligheid en het contact met collega’s, maar ook de onverwachte ontmoetingen met vrijwilligers die komen binnenlopen. Zo hebben we bijvoorbeeld een vrijwilliger van 86 jaar die nog heel actief is en regelmatig binnenloopt. Dat vind ik zo inspirerend!”

Wat is het mooiste wat je heb meegemaakt?
Laura: “Poeh, heb je even? Het meest recente wat ik me kan herinneren zijn twee arbeidsmigranten die vrijwilligerswerk wilden doen. Zij laten nu dagelijks na werktijd de honden uit van een hulpvrager die het zelf niet meer kon. Af en toe sturen ze de hulpvrager een video van de spelende honden. Zo leuk om te zien!”

Welkom Jeannette! Wie ben jij in een notendop?
Jeannette: “Ik ben Jeannette Donken, 60 jaar, gelukkig getrouwd, we hebben twee zonen en sinds een half jaar ben ik oma van kleindochter Mae-Lin. We wonen vanaf mei in Lunteren. Hiervoor heb ik 6 jaar in Wierden gewerkt als Mantelzorg Consulent, Coördinator Vrijwilligers en Coördinator Vrijwilligers Palliatieve Zorg. Door onze verhuizing werd de afstand naar Wierden te ver. Mijn toenmalige directeur zei: “Je mag nooit weggaan. Maar als je toch gaat, dan mag je alleen naar de Kap”. Ik werd nieuwsgierig en ben online gaan kijken; toevallig was er een vacature!”

Het vak is dus niet nieuw voor je!
Jeannette: “Zeker niet. Ik vind het prachtig werk. Mijn hart ligt vooral bij eenzaamheid en dementie. Eenzaamheid raakt de samenleving. Ik vind het mooi als we met elkaar op kunnen staan tegen eenzaamheid. Mijn droom is een ‘3D samenleving’: als iedereen omkijkt naar 3 deuren links en 3 deuren rechts vanaf waar je woont, dan zouden we met elkaar een keten hebben tegen eenzaamheid. Daarnaast ben ik voor een dementie-vriendelijke samenleving. Ik heb een vriendin van 61 met dementie, dus daardoor maak ik het van heel dichtbij mee.”

Wat vind je zo leuk aan het werk?
Jeannette: “Vrijwilligers zijn het goud van de samenleving. Dat is echt waar. Voor vrijwilligers lijkt hun werk heel klein, maar als ik zie wat voor verschil zij maken; dat is enorm. Ik ben blij dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan een mooiere samenleving. De meeste vrijwillige wijkcoördinatoren van de Kap heb ik inmiddels ontmoet; geweldige mensen die fantastisch werk doen en dat allemaal op vrijwillige basis, soms vind ik dat echt ongelofelijk. We mogen echt respect hebben voor deze vrijwilligers.”

Emoticon_pexels-polina-tankilevitch-3905781

Jeannettte Donken

Coördinator vrijwilligers, HulpSaam – Zuidoost en Noordoost

Wil jij Jeannette helpen om op te staan tegen eenzaamheid? En lijkt het je ook leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Dan leert Jeannette je graag kennen!