Van Kruimelschaar tot de Kap: Vijfenvijftig jaar met en voor de Apeldoornse samenleving

Het is alweer vijfenvijftig jaar geleden dat een groepje betrokken Apeldoorners, geïnspireerd door een uitzending van het actualiteitenprogramma Brandpunt over eenzaamheid onder ouderen, de gemeente Apeldoorn een brief stuurt waarin ze voorstelt een Vrijwillige Hulpdienst op te zetten. Een hulpdienst gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers die de ambitie hebben de lokale jeugd meer te betrekken bij de hulp aan ouderen.

Eén van hen is de inmiddels 88-jarige Janny Bol. “Ik dacht: we moeten beginnen met de jongeren, dan komen de ouderen vanzelf ook wel”, blikt ze terug. “We hadden al heel snel 15 jongeren bij elkaar.” Kruimelschaar Apeldoorn, voorloper van de Kap, is een feit.

Vrijwillige hulpdienst

In het begin zijn bij De Kruimelschaar vooral jongeren actief die het liefst hulpvragen oppakken waarbij ze met een snelle, korte actie iemand kunnen helpen, zoals boodschappen doen, een tuintje opknappen, losse klusjes doen. Ook organiseren ze in de vakantieperiode activiteiten voor gezinnen.

Langzaam begint de vraag naar hulp te groeien. Vrijwillige Hulpdienst de Kruimelschaar krijgt een eigen gebouw en de eerste vaste kracht komt in dienst. De organisatie wordt groter en professioneler en in 1990 vindt een naamswijziging plaats; Kruimelschaar APeldoorn wordt de KAP.

Steunpunt Mantelzorg

Vanaf 1998 is de Kap behalve een Vrijwillige Hulpdienst ook het Steunpunt Mantelzorg voor de inwoners van Apeldoorn en omliggende dorpen die langdurig zorgen voor een familielid of vriend. Inmiddels staan zo’n 7000 mantelzorgers bij de Kap ingeschreven.

Sinds de oprichting in 1968 is de Kap meegegroeid met de ontwikkelingen van de tijd tot de organisatie die het vandaag de dag is. Een organisatie die zich met een klein team van beroepskrachten, zo’n 25 coördinerend vrijwilligers en ruim 600 vrijwilligers met hart en ziel inzet voor de Apeldoornse samenleving. Voor een sociale, betrokken samenleving en het voldoen aan toenemende zorgvragen zijn vrijwilligers en mantelzorgers de komende jaren belangrijker dan ooit. De Kap gaat dan ook volop door om Apeldoorners te inspireren en ondersteunen om zich in te zetten voor elkaar.

In het najaar komen we met een leuke jubileum-actie voor onze vrijwilligers en hun hulpvragers.