27-05-2024

‘Ik vind het niet meer dan normaal dat ik dit doe’

Brigitte werkt 40 uur per week als officemanager bij Jeugdpraktijk IJsselgroep.  Daarnaast is ze mantelzorger voor haar tante (89) en voor haar ouders (76/77). We vroegen Brigitte hoe ze haar baan combineert met deze zorg en hoe ‘mantelzorgvriendelijk’ haar werkgever is.

“De oudste zus van mijn moeder is alleenstaand. Zo’n 6 jaar geleden is ze een paar keer gevallen door een evenwichtsstoornis. Ze belandde in het ziekenhuis en daarna in Randerode. Daarnaast kreeg ze vorig jaar ook nog een lichte TIA. Lopen gaat erg moeilijk en ze raakt steeds meer in de war. Door dit alles heeft ze steeds meer zorg nodig.”

Zorgschil
“Mijn tante wilde graag zelfstandig blijven wonen. Ik heb op haar verzoek haar woning verkocht en een andere (kleinere) woning voor haar gehuurd. Daarnaast heb ik een ‘zorgschil’ om haar heen gebouwd. Ze gaat nu vier dagen per week naar dagbesteding, twee keer per dag komt de thuiszorg langs en via Home Instead Thuisservice krijgt ze huishoudelijk hulp. Daarnaast wandelen zij ook met haar en doen ze soms samen een kop koffie bij Coda of elders in het centrum. Daarnaast heb ik via Klein Geluk nu een casemanager, zij neemt mij veel zorg uit handen.”

Begripvolle werkgever
“Mijn werkgever is heel begripvol. Ik heb direct aangegeven dat ik eerste contactpersoon voor mijn tante ben. Als er iets met mijn tante gebeurt en ik wordt gebeld door de thuiszorg, dagbesteding of huisarts, moet ik alles uit handen laten vallen en direct naar mijn tante toe. Door het zorgverlof dat ik heb, hoef ik voor de gesprekken met o.a. de casemanager geen vrije tijd op te nemen.”

Zorgverlof
HR-manager Petra Geissler licht toe: “Zorgverlof is wettelijk vastgesteld op 2 weken per jaar. Normaliter krijg je die 2 weken 70% doorbetaald, maar bij ons is dat 100%. Daarnaast hebben we bij Brigitte een constructie bedacht waarbij zij een contract heeft van 36 uur per week, maar waarbij ze 40 uur werkt. Op die manier bouwt ze tijd voor tijd op. Dat is belangrijk, want zo hoeft ze niet haar vakantiedagen hiervoor in te zetten. Die zijn echt voor haar zelf. Voor ons als werkgever is dat heel belangrijk met het oog op haar duurzame inzetbaarheid. Wanneer een werknemer ook mantelzorger is, dan vraagt dat om maatwerk.”

Niet blij met wisselende hulp
“Op dit moment komt de derde thuiszorgorganisatie bij mijn tante. Bovendien komen er vaak verschillende personen; voor een oudere met dementie is dat niet prettig. Mijn tante huilt regelmatig bij die wisselingen. Ik verwacht dat er in de toekomst steeds meer beroep wordt gedaan op familieleden voor mantelzorg.”

Vaste prik op zaterdag
“Al vijf jaar lang ben ik elke zaterdagochtend bij mijn tante. Samen even boodschappen doen (met haar in de rolstoel), kopje koffie drinken in de stad en wat licht huishoudelijk werk. Ik ga omstreeks 8 uur van huis en vertrek om 12 uur weer. De rest van de zaterdag is voor mezelf. Zo bescherm ik mezelf en zorg ik dat ik zelf ook nog voldoende weekend heb voordat ik op maandag weer aan het werk ga.”

Reacties collega’s
“Ik vind het heel fijn om dit voor mijn tante te kunnen doen. Sommige collega’s vinden het bijzonder dat ik zoveel voor haar – en inmiddels ook voor mijn ouders – doe. Ik vind het niet meer dan normaal.”

Fotobijschrift: Brigitte en Petra in overleg (foto: Jaap Beekman).

Joost

Joost Leferink

Mantelzorgconsulent JMZ, Mantelzorg & Werk

Combineer jij werk ook met mantelzorg? En heb jij hulp nodig om het gesprek met jouw werkgever aan te gaan? Joost begeleidt je hier graag bij.