Hoe ga je om met iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel?

‘Waarom doet hij zo anders?’, ‘Hoe moet ik hier mee omgaan?’ of ‘Wat kan ons helpen zodat we de zorg beter kunnen volhouden?’. Het zijn maar een paar van de vragen die regelmatig gesteld worden door familie en naasten van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Daarom start de Kap, samen met NAH Ketenzorg Apeldoorn, in februari met de gratis cursus ‘Omgaan met NAH’ voor inwoners van Apeldoorn en omliggende gemeenten die zorgen voor iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Hersenletsel kan je zomaar overkomen. Door een verkeersongeluk, een val op het hoofd, door een beroerte, hersenbloeding, tumor of door overmatig alcohol- of drugsgebruik. De gevolgen zijn op het eerste gezicht vaak niet of nauwelijks zichtbaar, maar wel ingrijpend. Zowel voor de getroffene als voor de partner, familie, vrienden en kennissen. Als naaste word je geconfronteerd met de onzichtbare psychische gevolgen van NAH, zoals verandering in denken, gedrag of emotie. Voor de omgeving kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er is gebeurd, welke gevolgen dit heeft en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Cursus

Tijdens de cursus delen deskundigen op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel hun kennis en ervaring met de deelnemers. Met een uitleg over de rol van hersenen op ons gedrag wordt een inkijkje in de problematiek gegeven. Ook de verandering van gedrag en het effect daarvan wordt besproken. Op een praktische wijze wordt advies gegeven over de omgang met een NAH-patiënt, de beschikbare hulp en de manieren om als mantelzorger zelf het hoofd boven water te houden. Er is tijdens de bijeenkomsten voldoende gelegenheid om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Informatie en aanmelding

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur en start op dinsdag 14 februari. De bijeenkomsten zijn van 19:30 tot 21:30 uur in het Afasiecentrum aan de Prins Willem Alexanderlaan 1419 in Apeldoorn. De overige data zijn: 28-02, 14-03 , 28-03, 11-04 en 25-04. Er kunnen maximaal 15 personen aan de cursus deelnemen. Graag aanmelden vóór dinsdag 7 februari bij mantelzorgconsulent Karin Fennes via k.fennes@dekap.nl of door te bellen met 06 408 131 60.