Druk op de mantelzorg neemt toe: ‘Ze krijgen te veel op hun bordje’

6 januari 2023

Maureen Janssen, student Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, heeft eind vorig jaar voor de Dag van de Mantelzorg een korte videoreportage gemaakt over de toenemende druk op mantelzorgers. Ze is daarvoor op bezoek geweest bij mantelzorger André (52) en heeft gesproken met Lineke Maat, directeur van stichting de Kap.

André en Mariska hebben twee kinderen en een hond. Als gevolg van een ontsteking in haar hoofd liep Mariska twee jaar geleden een aangezichtsverlamming op en werd André plots de mantelzorger voor zijn vrouw. Hij nam – naast zijn werk – het hele huishouden op zich. Op de vraag hoe dat voelt zegt André dat hij zich als mantelzorger soms moe en alleen voelt. “Maar je doet het gewoon, het hoort bij je relatie.”

Lineke Maat van stichting de Kap herkent dit. Net als André zorgen heel veel mantelzorgers met liefde voor hun naaste. Ze merkt dat mantelzorgers veel op hun bordje krijgen. Soms té veel. “En juist omdat ze zoveel voor een ander doen is het belangrijk om mantelzorgers als André tijdens de Dag van de Mantelzorg zelf ook eens in het zonnetje te zetten”, vindt Lineke.

Bekijk hier de videoreportage van Maureen Janssen over mantelzorger André.