25-03-2024

‘Eenzaamheid komt bij alle leeftijden voor’

Men denkt vaak dat eenzaamheid alleen bij ouderen voorkomt, maar dat is niet zo. Eenzaamheid is van alle leeftijden. Om er wat aan te kunnen doen, moet je het wel eerst herkennen en erkennen. Inge van Dalen, specialist Eenzaamheid, geeft een paar tips. 

“Er is niets mis met jou als je je eenzaam voelt. Het is een emotie, net als honger en dorst. Ik hoop dat taboe er af te kunnen halen, omdat het bij ons allemaal voorkomt. Het zou zo mooi zijn als we eenzaamheid kunnen zien als een emotie die ons iets wil vertellen”, vertelt Inge.

Tekort aan verbinding
“Eenzaamheid is iets wat we allemaal wel eens voelen. Soms even, soms langdurig. Het gevoel van eenzaamheid is een signaal dat je een tekort hebt aan verbinding met andere mensen. Je kunt eenzaamheid helaas niet voor een ander oplossen. Diegene moet het zelf herkennen en erkennen. Ik hoop dat, als we meer gaan delen, praten, lezen en horen erover, het onderwerp steeds normaler wordt.”

Aanslag op gezondheid
Eenzaamheid is een grote aanslag op je gezondheid. “Het kost 10 jaar van iemands leven en kost meer levens dan roken en drinken bij elkaar. Het beïnvloedt bovendien je brein. Als iemand langer dan negen maanden eenzaam is, is het een blijvende verandering. De gevolgen zijn sociaal onhandig, angstig, teruggetrokken en achterdochtig. Met de juiste hulp en aanpak kunnen hersenen weer nieuwe verbindingen leggen.”

Cijfers
Zo’n 49% van de Nederlandse bevolking zegt zich vaker eenzaam te voelen dan dat ze zouden willen. Daarvan is 20% ouder dan 65 jaar. Dat betekent dat 80% jonger dan 65 is. (bron: RIVM) “Ook bij mantelzorgers komt het veel voor, want het zorgen voor je naaste heeft effect op jouw sociale contacten en het kunnen delen van je zorgen met anderen.”

Wat helpt niet – en wat wel?
“Mensen denken vaak dat het probleem is opgelost als je naar ontmoetingsplekken gaat. Uiteraard is het bezoeken van ontmoetingsplekken een goede stap, maar – als je ècht eenzaam bent – zijn er eerst andere dingen nodig. De stap naar een ontmoetingsplek kan dan te groot en beangstigend zijn. Belangrijk is om eerst je brein te ontspannen, jezelf sociale vaardigheden aan te leren en hulpbronnen te leren gebruiken.”

Concrete tips
Op het gebied van hulpbronnen kun je aan meerdere dingen denken. Zo kan de Kap je aan een vrijwilliger koppelen die je helpt ontspannen. Door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken of ergens een kop koffie te drinken. Daarnaast biedt de Kap respijtzorg (vervangende zorg) aan mantelzorgers die voor een kind, partner, ouder of iemand anders zorgen, zodat zij zelf even tijd hebben om op te laden.

Een ander idee is de cursus Creatief Leven van Stimenz. In deze cursus van 8 weken (2 uur per week) ontwikkel je – in een klein groepje van 6 tot 10 personen – sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Je wordt op een leuke manier geprikkeld om te onderzoeken wie je wilt zijn. We gaan het niet over de eenzaamheid hebben maar juist; wat wil je en hoe doe je dat? “We doen creatieve oefeningen, buiten je comfortzone, want daar zit jouw groei.”

Inge heeft zelf ook de cursus Creatief Leven gevolgd. “Het was ontzettend leuk. Het gaf mij inzicht in mijn vrijetijdsbesteding; welke dingen geven en welke kosten mij energie; waar wil ik meer aandacht aan besteden en waaraan minder? Het heeft mij veel opgeleverd.”

Meer weten?
Voor meer informatie over de cursus Creatief Leven kun je contact opnemen met Inge via e-mail of bel haar op 06 – 5317 4984.
Neem voor een vrijwilliger via de Kap contact op met Eric Kremer.

JD

Neem contact op!

Coördinator vrijwilligers, HulpSaam – Zuidoost en Noordoost

Heb je een vraag voor Eric? Of wil je graag een persoonlijk gesprek met hem?