Vrijwilliger vervangende mantelzorg: “Je kunt écht wat voor iemand betekenen”

Alie van Dort (65) zet zich sinds de zomer in als vrijwilliger in de flexpool Vervangende Mantelzorg van de Kap. Waarom is zij vrijwilliger bij de Kap geworden en hoe ervaart ze het vrijwilligerswerk tot nu toe?

Toen Alie een affiche van de Kap zag hangen met de tekst ‘Een mantelzorger wil ook wel eens een dagje weg’, zette dat haar aan het denken. “De tekst triggerde mij, zou ik hierin wat kunnen betekenen? Ik weet uit ervaring dat mantelzorg soms zwaar is en hoe fijn het dan is als je een netwerk hebt waar je op terug kunt vallen.”

Kleine moeite

Ze besloot zich aan te melden voor de flexpool Vervangende Mantelzorg van de Kap en is inmiddels al een aantal keren ingezet. Het voordeel van de flexpool vindt zij dat ze geen vaste dag in de week hoeft vrij te houden. “Ik werk hiernaast namelijk fulltime als Manager Zorg bij ’s Heeren Loo. In de avonden en de weekenden ben ik vrij, ik wil dan graag af en toe iets voor een ander doen.”

De bezoeken die ze tot nu toe heeft afgelegd geven haar veel voldoening. “Je kunt echt wat betekenen voor mensen. Ik kwam bijvoorbeeld bij een oudere alleenstaande man die volledig op zijn dochter steunt. Toen zij een weekje met vakantie ging, bezocht ik haar vader. Even zijn dag breken door samen een stukje te gaan wandelen en een praatje te maken. Dat was heel leuk om te doen. Voor mij is het een kleine moeite en als vrijwilliger ben je echt even het lichtpuntje in iemands dag.”

Wederkerigheid

Belangrijk voor Alie is wederkerigheid in het contact. Als je alleen maar iets komt brengen, houd je het niet lang vol, denkt ze. “Wederkerigheid zit er voor mij in dat ik er iets uit kan halen.” Dit kunnen ogenschijnlijk kleine dingen zijn. Zo was ze eens bij een meneer die bijna niet sprak, maar wel zichtbaar genoot van haar aanwezigheid, door soms op te kijken van zijn puzzelboekje en naar haar te glimlachen. “Als ik zie dat iemand er blij of tevreden mee is, dan voel ik die wederkerigheid. Maar ook als ik weet dat de mantelzorger even ergens naartoe kan. Dat geeft veel voldoening.”

Alie benadrukt ook het belang van de bemiddeling door de Kap. “Ik heb goed contact met de coördinator van de Kap. Die weet waar ik graag ingezet wil worden en waar niet, en koppelt me aan hulpvragers die daarbij aansluiten. En als er een keer wat gebeurt, dan weet ik dat ik de Kap kan bellen. De rol van de coördinator is erg belangrijk.”

Eigenschappen

Welke eigenschappen moet een vrijwilliger volgens Alie hebben om vervangende mantelzorg te kunnen doen? “De tijd kunnen nemen voor iemand, echt ten dienste staan aan degene waarvoor je komt. Goed kijken naar wat de hulpvrager nodig heeft en alles heel goed afstemmen met de hulpvrager en mantelzorger. Als alle partijen tevreden zijn, dan ga ik zelf ook blij naar huis. Het gaat erom dat je er een leuke tijd van kan maken met diegene. Je kunt écht wat betekenen voor een ander.”

Flexpool

Stadsgenoten die bereid zijn om mantelzorgers af en toe een helpende hand te bieden kunnen zich aanmelden voor de flexpool bij Laura Vrijsen via 06 345 529 50, of mailen naar l.vrijsen@dekap.nl. Meer informatie over vervangende mantelzorg vind je hier.