Praatbankjes stimuleren inwoners na te denken over oude dag

Kleurrijke bankjes reizen aankomende maanden door Apeldoorn. Bijzondere bankjes, want zij nodigen de inwoners die erop gaan zitten uit voor een gesprek over ‘de oude dag’ aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s. Want hoe wil je oud worden? En wat kan je doen voor jezelf en anderen? De bankjes maken deel uit van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Een initiatief van de gemeente Apeldoorn en 18 lokale organisaties met een eigen expertise op het gebied van bijvoorbeeld zorg, ondersteuning, wonen of mantelzorg.

Voor deze campagne zijn enkele vrolijk gekleurde bankjes gemaakt door medewerkers van werkvoorziening Tavaris van Riwis. Deze ‘praatbankjes’ reizen langs de locaties van de deelnemende organisaties, waaronder stichting de Kap. Bij de bankjes hoort een ‘vragenwaaier’ om het gesprek over de oude dag op gang te brengen. De vragen gaan onder andere over wonen, eigen regie, zelfredzaamheid, sociale contacten, mantelzorg en zingeving.

Hoe wil je oud worden?

Iedereen kan meedoen aan het gesprek over morgen. De gesprekken moeten antwoorden opleveren op vragen als: Hoe wil je zelf oud worden? Wat kun je betekenen voor ouderen in jouw omgeving? Wat verwacht je van je naasten, je buurt of van de overheid? En zijn die verwachtingen realistisch? Wat kun je nu al regelen voor jezelf? Wat kun je al doen voor je ouders, zodat zij straks op een prettige manier oud kunnen worden?

Met elkaar in gesprek

Wethouder Anja Prins en Lineke Maat, directeur van de Kap, namen donderdag 18 januari – tijdens de aftrap van de campagne in het stadhuis – plaats op het praatbankje en gingen met elkaar in gesprek aan de hand van de gesprekskaarten.

Wethouder Prins: “Nederland vergrijst en de zorg verandert. Daarom is het hard nodig om te praten over hoe het leven er in de nabije toekomst uitziet. We moeten nadenken over de vraag hoe we als samenleving de zorg voor ouderen gaan organiseren. Want iedereen wil op een prettige manier leven, ook oudere mensen. Uit onderzoek blijkt dat wij nauwelijks nadenken of praten over deze levensfase. Voorbereiden op de oude dag wordt vaak vooruitgeschoven. Het is belangrijk dat we dat veranderen.”

Samen het gesprek voeren heeft nog meer voordelen: de gemeente en de deelnemende organisaties krijgen waardevolle informatie om hun dienstverlening aan te passen of informatie te verduidelijken.
Kijk hier voor meer informatie.

 

Locaties praatbankje

Op de volgende plaatsen staat de komende tijd een praatbankje:

5 februari tot 21 februari:
Dagbesteding PWA, Prins Willem Alexanderlaan 1419

21 februari tot 13 maart:
Ontmoet&Co, Roggestraat 35

13 maart tot 27 maart:
Talma Borgh, Fortlaan 47

 

Bekijk hieronder de aftrap van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’.