Impact van long covid is groot op mantelzorger

Covid

Je naaste raakt besmet met het coronavirus en opeens staat je leven stil. Alles gaat niet meer zoals het altijd ging. Je staat klaar voor je dierbare; voelt je betrokken en verantwoordelijk. Maar voor je het weet ga je over je eigen grenzen. Als bepaalde situaties ten koste gaan van jezelf, moet je ‘nee’ leren zeggen. Mantelzorg Consulent Monique Steunenberg helpt je daar graag bij. Op woensdag 17 april organiseert zij een ontmoetingsavond voor mantelzorgers en andere naasten van mensen met long covid.

Hoe is deze long covid avond ontstaan?
Monique vertelt: “Eind vorig jaar sprak ik een mantelzorger. Zij vertelde over de zorgen die ze voor haar man had (en nog heeft). Zoals de cognitieve problemen door covid. De invloed van deze klachten was onverwachts en enorm. Ze kwam klem te zitten en had behoefte om er met anderen over te praten. Zo ontstond vanuit de Kap het idee om te kijken of er meer mensen zijn die hiermee worstelen. De avond is bedoeld voor naasten van mensen met cognitieve post-covid klachten, denk aan waarnemen, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.”

Welke impact heeft covid op naasten?
”De lichamelijke klachten- zoals vermoeidheid – hebben een minder grote impact op het leven van een mantelzorger dan wanneer iemands denken veranderd. Relaties veranderen,  rollen veranderen. Eerst ben je gelijkwaardige partner, maar van het een op het andere moment moet je voor hem/haar gaan zorgen. Omdat het meestal plotseling ontstaat, vraagt dat veel van de  naasten. Je toekomstperspectief verandert. Als naaste blijf je zoeken naar manieren om om te gaan met deze veranderingen. Hoe zorg je toch voor wat ontspanning? Je bent nooit alleen thuis dus het is lastig om ruimte voor jezelf te pakken.”

Hoe ziet deze groep eruit?
Vaak gaat het om nog jonge mensen, tussen de 30 en 50 jaar, die een draaiend gezin hebben en een druk werkleven. En dan plots staat alles stil. De impact is groot. Het vraagt enorm veel van je. Sommigen zijn al een paar jaar aan het ‘aanmodderen’ en zien weinig vooruitgang. Je raakt vermoeid en hebt steeds minder energie. Sommigen voelen zich echt uitgeput.”

Maar hoe zit dat met de covidpatiënt zelf?
“Ook die worstelt met veel emoties. Je omgeving begrijpt je niet, kan zich moeilijk in je verplaatsen. Ze komen met welbedoelde adviezen waar je helaas weinig mee kunt. Vermoeidheid, onbegrip en wisseling in energie (brainfog) zijn de dagelijkse struggles.”

Voor wie is de avond bedoeld?
“De avond is bedoeld voor naasten van long-covid patiënten. Deze groep mensen laat zich moeilijk vinden. Wellicht ook vanuit schaamte en het niet willen toegeven hoe zwaar het is om opeens voor je partner te moeten zorgen. Toch hopen wij door deze laagdrempelige ontmoetingsavond een vertrouwde plek te bieden om over je struggles te praten en nieuwe tips en adviezen te krijgen van anderen die hetzelfde meemaken.”

Wat is het thema van de avond?
“Tijdens de eerste avond stond uitwisseling centraal; elkaar ontmoeten en elkaars verhalen herkennen. De tweede ontmoetingsavond – op 17 april – zal in het teken staan van tips. Vanuit het thema ‘positieve gezondheid’ zijn er praktische tips en oefeningen. Bijvoorbeeld over het stellen van grenzen en het goed voor jezelf zorgen.”

De gratis bijeenkomst is op woensdag 17 april bij de Kap aan de Regentesselaan 2-B en begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Meer informatie en aanmelden via Monique Steunenberg: m.steunenberg@dekap.nl of 06 – 4073 0579.

 

Monique

Neem contact op!

Mantelzorg Consulent, 1ste aanspreekpunt

Heb je een vraag voor Monique? Of wil je graag een persoonlijk gesprek met haar?