Apeldoorners denken mee over toekomstplannen van de Kap tijdens inspiratieontbijt

De Kap wil dat inwoners die hulp nodig hebben en/of kwetsbaar zijn volwaardig mee kunnen doen, ook in de toekomst. Daarom organiseerden we 16 maart een inspiratieontbijt. De centrale vraag was: ‘Hoe waarborgen we de kwaliteit en continuïteit van de informele zorg in Apeldoorn?’

Zo’n dertig Apeldoorners waren aangeschoven om mee te denken over het meerjarenplan waarin de Kap haar ambities voor de periode 2023-2026 wil vastleggen. Verdeeld over vier ‘thematafels’ werd door een gemêleerd gezelschap van vrijwilligers, collega’s van Apeldoornse zorginstellingen en afgevaardigden van de gemeente gebrainstormd over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de informele zorg en welke rol de Kap hierin kan vervullen.

Thema’s

De gekozen thema’s waren Toekomstbestendig vrijwilligerswerk, Jeugd en gezin, Diversiteit en inclusie en Samenspel tussen zorgorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers. De deelnemers deelden positieve en negatieve ervaringen hierover met elkaar en droomden over een ideale toekomst. Zo stond bij de tafel ‘Jeugd en gezin’ met stip op één de wens om de zichtbaarheid van de informele zorg te vergroten. Hoe zorg je er voor dat professionals, jongeren en gezinnen de weg weten te vinden in het grote aanbod aan ondersteuning. En een deelnemer aan de tafel ‘Toekomstbestendig vrijwilligerswerk’ ziet kansen om mensen nog jonger bewust te maken van het belang en de voordelen van vrijwilligerswerk; dat zou nog beter in het onderwijs verankerd kunnen worden.

Meerjarenplan

In de ideale wereld van een van de deelnemers aan de tafel ‘Diversiteit en inclusie’ zou een organisatie als de Kap eigenlijk helemaal niet meer nodig moeten zijn. Zover is het echter nog niet. Eerst gaan we de beste plannen en ideeën van de deelnemers verwerken in ons nieuwe meerjarenplan.
Heb je ook suggesties voor het toekomstplan van de Kap? Laat het ons hier weten!