Isa Hoes en Merlijn Kamerling over verlies en rouw

1 december 2022

N.a.v. hun boek ‘Je bent niet alleen’ geven Isa Hoes en Merlijn Kamerling op zaterdag 17 december in het Apeldoornse Zwisaltheater een lezing over hoe om te gaan met verlies en rouwverwerking. Een intieme en interactieve avond voor iedereen die met verlies te maken heeft.

In ‘Je bent niet alleen’ beschrijven moeder Isa Hoes en zoon Merlijn Kamerling hoe het is om te rouwen om iemand die heel dicht bij je stond. In het geval van Isa en Merlijn was dat echtgenoot en vader Antonie Kamerling, maar hun verhaal is ook herkenbaar voor iedereen die een broer, zus, kind, ouder of partner verloren heeft. 

Groot verlies

Tijdens de lezing reiken Isa en Merlijn handvatten aan om met zulk intens verdriet om te gaan. Ze vertellen hoe zij hun grote verlies hebben moeten verwerken. Ze gaan in op de verschillende fases van rouw, hoe je dicht bij jezelf kunt blijven, hoe je grenzen aan kunt geven, hoe je je voorbereidt op de klappen die nog gaan komen, hoe je het verstikkende verdriet niet de overhand laat krijgen, maar ook hoe je leert er niet voor weg te lopen.

Waardevolle bijdrage

Ook vertellen ze over de waardevolle betekenis van kleine gebaren en het averechtse effect dat grote gebaren kunnen hebben, al zijn ze nog zo goedbedoeld. Zelfs de mensen die absoluut niet met het verdriet van een ander om kunnen gaan, weten na afloop hoe ze toch een waardevolle bijdrage aan iemands rouwproces kunnen leveren. Want soms is het zwijgzaam bereiden van een simpele maaltijd ruim voldoende om te laten weten: je bent niet alleen.

De avond begint om 20:00 uur.

Kaartverkoop De toegang: € 15,-. Met de kortingscode ‘hoop’ ontvang je 50% korting per ticket.