Klein geluk voor de mantelzorger

Klein geluk voor de mantelzorger is een positief boek. Het biedt allerlei mogelijkheden om goed voor jezelf te zorgen. Er is niemand die we zo slecht behandelen als onszelf. Dat is wonderlijk, je zorgt gul voor een naaste en tuimelt als je niet uitkijkt vrijwel direct in de valkuil om jezelf daarbij te vergeten.

Mantelzorg geeft veel voldoening, het maakt gelukkig. Maar als je teveel in de zorgstand staat en je het zorgen voor jezelf uit het oog verliest, kan het goed misgaan.

Het boek is geschreven door Maria Grijpma en Inge Jager en is gebaseerd op de visie van Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid gaat uit van 6 leefgebieden die een rol spelen als het gaat om het gevoel van geluk en gezondheid. Het gaat uit van wat jij belangrijk vindt en wat jij wilt veranderen of onderzoeken. Wat kan een eerste stap zijn? Wat houdt je tegen? Wat of wie kan helpen?

Elk leefgebied heeft verschillende recepten. We belichten er een van:


Deze tijd is voor mij

Het is heel normaal als je er eens alleen op uit wilt of alleen thuis wilt zijn. Dat is normaal als je een klein kind bent, als je een puber bent, als je getrouwd bent en ook als je mantelzorger bent. Het is belangrijk om af en toe helemaal te doen wat voor jou goed is. Daar wordt je tevreden van , je batterij wordt weer opgeladen en je kunt het leven weer beter aan.

‘Ja maar, mijn zieke partner of kind, mijn vader of moeder, waar moet die heen? Ik kan niet weg, ik mag niet weg, ik wil niet weg.‘ Zie je hoe je jezelf tegenhoudt? Het goede nieuws is: alles kan en mag. Het is goed dat kinderen naar school gaan en niet de hele dag thuis zijn. Het is ook juist dat zieke mensen niet totaal afhankelijk van een persoon worden. Daarom biedt dit recept de mogelijkheid om te onderzoeken wat jij alleen zou willen doen en hoe je dat regelt. Er zijn prachtige plekken met uitstekende zorg.

Bedenk het is ‘ja’ voor jezelf . En geen “nee’ tegen de ander, ook al kan dat wel zo voelen.


Recept

  1. Bedenk hoelang je weg wilt of hoelang je alleen thuis wilt zijn. Een uur, een paar uur, een dag, een weekend?
  2. Wat wil je doen? Je boodschappen rustig doen in plaats van gehaast? Een tijdschrift lezen in de bibliotheek? Een dagje vissen met je broer? Of wil je een ongestoord een uur in bad zitten?
  3. Bedenk wie zorg kunnen verlenen als jij eropuit wilt. Mensen uit je familie of vriendenkring? De Buren? Maak hetgeen je vraagt klein en concreet, dan weten de mensen om je heen waar ze ja op zeggen. Of Professionele hulp? Een vrijwilliger? Of gaat degene voor wie je zorgt zelf een paar uur, een dag of een paar dagen op pad?

Bespreek je wensen eerlijk met de mensen om je heen. Niemand zal er gek vanop kijken als jij tijd wilt voor jezelf. Integendeel! Een uitgeruste mantelzorger is goud waard en iedereen is erbij gebaat dat je het volhoudt.

Johans echtgenote zit in een rolstoel vanwege de ziekte van Parkinson. Hij vertelt:
“Een keer per jaar gaan we alleen op pad. Dan gaat mijn vrouw een week met een boot van de Zonnebloem of het Rode Kruis mee. Ze wordt daar helemaal in de watten gelegd door professionele verzorgers die als vrijwilligers meegaan. Zij geniet van haar Rijnreis of Waddenzee tocht. Ik ga die week wandelen met mijn oudste broer, het liefst in Oostenrijk. Ik geniet van mijn vrijheid, het lopen, het uitzicht, het gezelschap van mijn broer. Wat ben ik dankbaar dat we dit zo kunnen doen. Het weerzien is daarna ook echt fijn.”

 

Meer info over positieve gezondheid: https://www.iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/

Het boek Klein geluk voor de mantelzorger is onder andere te bestellen via Bol.com.

 

WIN – WIN – WIN!
Wij geven 10 boekjes ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ weg. Stuur voor 6 juni 2024 een e-mail naar Monique Steunenberg, Mantelzorg Consulent, en geef aan waarom jij dit boekje graag zou willen hebben. Behoor jij tot de winnaars? Dan ontvang je uiterlijk 10 juni bericht.

Monique

Monique Steunenberg

Mantelzorg Consulent, 1ste aanspreekpunt

Ben jij mantelzorger en heb je hulp nodig bij het organiseren van tijd voor jezelf? Of wil je meer weten over het boekje? Monique helpt je graag.