‘Mama, je kunt weer praten!’

Zondagmiddag 28 april zat de zaal bij CODA vol met zo’n 70 belangstellenden voor de lezing van Ronald Giphart over niet-aangeboren hersenletsel. Zijn boek ‘Ik mis mij ook’ gaat over het leven van Mascha Kamphuis na haar hersentumor. Mascha was online aanwezig en vertelde haar aangrijpende verhaal.

Mascha was jeugdarts. Zo’n drie jaar geleden werd een grote hersentumor bij haar verwijderd. Praten en bewegen gaan sindsdien moeizaam. Prikkels komen ongeremd binnen en emoties laten zich vaak niet onderdrukken. Ze lijdt aan de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

‘Ik mis mij ook’ is een persoonlijk boek over de gevolgen van NAH, wat vaak aan de buitenkant niet te zien is. Je krijgt een kijkje in het leven van Mascha; hoe haar leven van de ene op de andere dag veranderde. Mascha heeft periodes van boosheid gekend. Maar door therapie heeft ze geleerd om nog intenser te leven en meer te genieten van ‘gewone’ dingen.

Tijdens de middag vertelde Mascha dat ze niet meer de partner, moeder en vriendin is die ze ooit was. “Het was voor iedereen wennen. Toch zijn er ook nog altijd feestelijke momentjes. Door logopedie leerde ik weer beter praten. Mijn zoon schoot overeind: Mama, je kunt weer praten!”

Mascha en Ronald zijn al jaren bevriend. Het boek is bedoelt als steun voor de andere 650.000 Nederlanders die lijden aan NAH – en hun naasten.

Uit het publiek kwam ook de vraag hoe je als naaste het beste om kunt gaan met mensen met NAH. Mascha’s reactie was; “Denk aan PRET”:

  • De P staat voor: Pauze – maak pas op de plaats;
  • De R staat voor: geef Ruimte;
  • De E staat voor: Eén ding tegelijk;
  • De T staat voor: pas je Tempo aan.

Tijdens deze middag zorgde Maria de Greef, verliesdeskundige en rouwtherapeut, voor interactie met de aanwezigen. Ze sprak over ‘levend verlies’: het afscheid moeten nemen van dingen tijdens je leven. Dingen die nooit meer terugkomen.

Een van de aanwezigen (een partner van iemand met NAH) gaf aan: “Ik mis ons ook. Want ook je relatie verandert, het is niet meer de  ‘ons’ die er was. Misschien een titel voor een volgend boek?”, werd er gelachen.

Het was een middag met een lach en een traan.

De Kap bedankt Ronald Giphart, Mascha Kamphuis, Maria de Greef en Yasmin Aquino van Coda voor deze fijne middag.

 

Fotocredits: Jaap Beekman