Talma Borgh en de Kap slaan handen ineen

In de wijken Woudhuis en Osseveld zetten talloze toegewijde bewoners zich dag en nacht in als mantelzorger voor hun naasten. Deze zorg, veelal gericht op partners, ouders of kinderen, komt voort uit onvoorwaardelijke liefde. Maar zelfs de meest toegewijde mantelzorger heeft zo nu en dan behoefte aan wat ontspanning.

Daarom slaan woonzorgcentrum Talma Borgh en vrijwilligersorganisatie de Kap de handen ineen en starten een pilot om de hulpvragen van mantelzorgers in Apeldoorn Oost op te pakken. Dat doen ze o.a. door het gezamenlijk werven van nieuwe vrijwilligers Vervangende Mantelzorg.

Spelletje

In eerste instantie zoeken de Kap en Talma Borgh zes gemotiveerde vrijwilligers die op vaste of flexibele basis inzetbaar zijn bij mensen thuis, om ondersteuning te bieden op momenten dat de mantelzorger even tijd voor zichzelf wil nemen. Dit kan variëren van een gezellig praatje maken tot een ontspannen wandeling of een spelletje met de zorgbehoevende naaste. Een mantelzorger die al gebruik heeft gemaakt van deze ondersteuning, deelt haar ervaring: “Dankzij de komst van de vrijwilliger kon ik even weg. Ik voel me weer helemaal opgeladen.”

Empathie

Als vrijwilliger Vervangende Mantelzorg (ook wel Respijtzorg genoemd) kom je in iemands persoonlijke leefomgeving. Je krijgt een inkijkje in het leven van anderen en soms kom je in aanraking met mensen in een kwetsbare situatie. Dit vraagt om integriteit en empathisch vermogen. Het is een zelfstandige vorm van vrijwilligerswerk, daarom is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en effectief te communiceren.

Voor potentiële vrijwilligers organiseren de twee organisaties daarom op maandagavond 11 december een intake- en trainingsavond bij Talma Borgh. Ben je geïnteresseerd of wil je eerst nog wat meer informatie? Neem dan contact op met Laura Vrijsen van de Kap (06 345 529 50, l.vrijsen@dekap.nl) of met Carola Wentink van Talma Borgh (06 555 512 26, cwentink@talma-borgh.nl).