Met ruim 100 betrokken professionals en vrijwilligers uit de formele en informele zorg vond afgelopen week in Gigant de jaarlijkse inspiratiebijeenkomst van NIZA (Netwerk Informele Zorg Apeldoorn) plaats. Een ochtend vol herkenning, verbinding en een krachtige oproep tot inclusie en samenwerking.
Wethouder Anja Prins, vaste gast bij NIZA-bijeenkomsten, opende met bemoedigende woorden: “Het is zo waardevol dat we elkaar blijven opzoeken. Want samen komen we verder.”
Vertrouwen en begrip
Naast professionals uit de informele en formele zorg, was het publiek ook werkzaam in welzijn, onderwijs, kerk, sport, woningcorporaties en gemeente. werden geraakt door persoonlijke verhalen, zoals die van een beweegmakelaar die vertelde over een cliënt zonder vaste verblijfplaats. “Hij zwerft op straat, heeft geen woning. Ik ben met hem in gesprek gegaan. Hij sport inmiddels al acht maanden en dat doet hij wekelijks. Hij slaapt nu beter en heeft geen rugklachten meer. Het begon met een luisterend oor.” Ook een zorgmaatje deelde een situatie van een cliënt met schizofrenie en hoe belangrijk vertrouwen is: “Door iemand in zijn waarde te laten en echt te willen begrijpen, ontstaat er ruimte om kleine stappen te zetten.”
Theatergroep Bint houdt spiegel voor
Een hoogtepunt was het optreden van Theatergroep Bint. Hun voorstelling over diversiteit en (voor)oordelen zette aan tot nadenken én gesprek. “Je bent je misschien niet bewust van je vooroordelen, maar je hebt ze wel,” klonk het indringend. Het publiek herkende zich: “Ik werd er verdrietig van; ik herken het bij mijn kleinzoon van drie, die zich niet goed kan uiten.” En: “Bij mijn doelgroep wordt gedrag eerst gelinkt aan cultuur, maar blijkt het soms autisme te zijn.” Een vrijwilliger van Kémi Ra noemde het voorbeeld van een jongen met een migratieachtergrond die niet goed mee kwam op school: “Onze vrijwilliger ontdekte dat hij stotterde en zo kon hulp beter in gang worden gezet.”
Inclusie als sleutelwoord
De bijeenkomst stond in het teken van inclusie. “Diversiteit gaat niet alleen over hoe we verschillen, maar over hoeveel verschil er mág zijn,” aldus Karin Gasseling, Coördinator NIZA. Tijdens de interactieve ochtend werd het publiek gevraagd in ‘welk hokje’ zij bij een eerste indruk vallen. Van ‘bakfietsmoeder’ tot ‘puberouder’ en van ‘linkshandige’ tot ‘hipster Arabier’ – ieder hokje werd benoemd om het te kunnen doorbreken.Een ervaringsdeskundige deelde openhartig hoe haar leven drie keer over de kop ging, en zij via re-integratieprojecten de kracht vond om nu anderen te helpen. “Ik weet nu dat ik mijn ellende kan gebruiken om er voor een ander te zijn.”
Nieuwe NIZA-boekjes gepresenteerd
Tot slot werd met trots het nieuwe NIZA-boekje gepresenteerd. Het NIZA-boekje geeft een duidelijk overzicht weer van alle formele en informele organisaties in Apeldoorn, zodat je als professional altijd weet bij wie je aan kunt kloppen voor extra ondersteuning. Een praktisch en verbindend middel voor iedereen in het netwerk!
Over NIZA
NIZA groeit: het afgelopen jaar sloot het 50e lid zich aan en inmiddels zijn er dit jaar al bijna 300 doorverwijzingen gedaan – bijna net zoveel als de 378 over heel vorig jaar.
De bijeenkomst bewees opnieuw: informele én formele zorg zijn samen sterker.
En vooral: iedereen doet ertoe!
Meer weten over NIZA? https://niza055.nl/