Platform Krachtig Apeldoorn biedt ouders met zorgintensief kind steun

8 november 2022

In aanwezigheid van zo’n vijftig Apeldoornse ouders met een zorgintensief kind heeft wethouder Anja Prins in de Pastazaak het startsein gegeven voor het Platform Krachtig Apeldoorn. Een platform dat de ouders zelf hebben opgericht om onderling ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen.

Mantelzorgers bieden veel zorg en aandacht aan hun naasten. In het kader van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg op donderdag 10 november worden er diverse bijeenkomsten georganiseerd om hen in het zonnetje te zetten. Er zijn veel verschillende mantelzorgers; mensen die voor hun ouders of partner zorgen, maar ook een grote groep ouders die extra zorgtaken hebben omdat hun kinderen bijvoorbeeld een beperking of chronische ziekte hebben.

Emoties

Ouders van een kind dat zich anders ontwikkelt krijgen te maken met veel zorgen en moeilijke vraagstukken. Je weg vinden in de wereld van intensieve zorg voor je kind kost veel tijd en energie en gaat gepaard met emoties. Eén van de aanwezige ouders: “Ik vraag nooit om hulp, omdat ik denk ‘een ander heeft het vast moeilijker dan ikzelf’, dan is zo’n avond als we nu hebben wel heel fijn.”

“Het kan enorm helpen als je je verhaal kwijt kunt bij iemand die hetzelfde meemaakt”, zegt Regine Beijer, één van de oprichters van het platform Krachtig Apeldoorn. “Ik denk graag in mogelijkheden, niet in beperkingen. Als je samenwerkt, dan kom je verder. Daarom zet ik me in voor dit platform.”

Waardering

Wethouder Anja Prins stak de ouders tijdens de presentatie van het platform een hart onder de riem: “Ik vind het belangrijk de verhalen van ouders te horen. Het is vaak intensief om zaken geregeld te krijgen voor je kind, zoals hulpmiddelen of een speciale woonvorm. Dan is het heel goed om ervaringen van anderen te horen en te leren van elkaar. Ik heb veel waardering voor deze ouders en ondersteun dit platform van harte. Een mooi voorbeeld van hoe we er voor elkaar willen zijn in Apeldoorn.”

Krachtig

Het Platform Krachtig Apeldoorn dankt haar naam aan het magazine ‘Krachtig’ dat de ouders in 2021 hebben uitgegeven en wordt ondersteund door Stichting de Kap en Mee Veluwe. De eerstvolgende activiteit voor Apeldoornse ouders met een zorgintensief kind is op maandag 9 januari. Kijk hier voor meer informatie.

De presentatie van het platform vond plaats tijdens een Italiaanse avond, speciaal voor ouders met een zorgintensief kind. Dit was één van vele de activiteiten om Apeldoornse mantelzorgers in het zonnetje te zetten in het kader van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. De Italiaanse avond werd financieel mogelijk gemaakt door de Pastazaak, Rabobank Apeldoorn, TB Stichting Apeldoorn, Kroonpad/Zonnehoek en Initiatievenfonds Apeldoorn. Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst en de presentatie van het Platform Krachtig Apeldoorn.