Samen bewegen met je hulpvrager

Afgelopen zomer heeft de Kap een thema-avond gehouden voor vrijwilligers met de titel ‘Samen bewegen’. Het werd een avond over verschillende facetten van bewegen, we hebben samen diverse oefeningen gedaan en er werden tips uitgewisseld.

Twee geriatrie-fysiotherapeuten van Bos & Weide vertelden dat ons lichaam en geest langzaam in verval raakt en dat dit leidt tot fysieke, psychische en sociale kwetsbaarheid. Dat weten we natuurlijk allemaal en het klinkt misschien dramatisch, maar het goede nieuws is dat er veel te doen is om dit proces te vertragen. En dat het belangrijk is voor de hulpvragers van de Kap, zodat ze nog zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het toverwoord is: BEWEGEN. Bewegen heeft een positieve invloed op o.a. lichamelijke en geestelijke fitheid, geheugen, zien, horen en stemming. Het doel van de thema-avond was om de vrijwilligers er bewust van te maken dat je tijdens je bezoek aan een hulpvrager ook samen kunt gaan bewegen en dat dat goed en leuk is voor beiden.

Beweegtips

Er werden diverse tips uitgewisseld, zoals:

  • Start je bezoek met bewegen en zoek daarna een gezamenlijke beloning (kopje koffie, chocolaatje, spelletje).
  • Zet de favoriete muziek op van de hulpvrager en beweeg.
  • Ga dansen als de hulpvrager iets met dansen heeft (gehad).
  • Gooi met een bal of ballon over en weer.
  • Laat de hulpvrager zelf de koffie of thee uit de keuken halen.
  • Doe heel eenvoudige oefeningen, die op papier staan. Deze zijn op te vragen bij Hetty van der Veen of Anieta Scholten.

Als je als vrijwilliger niet gewend bent om zoiets met je hulpvrager te doen is het eerst vreemd, maar als je het probeert is het waarschijnlijk een heel leuke manier om je bezoek voor beiden nog leuker te maken.

Ontmoetingspunten

Er is verder op de avond nog gesproken over beweegactiviteiten bij de Ontmoetingspunten in Apeldoorn en er zijn in Apeldoorn allerlei mogelijkheden voor wandelen, fietsen en veel aangepaste sporten. Op de website sportpleinapeldoorn.nl zijn alle organisaties te vinden die dit aanbieden. Sommige activiteiten kosten niets, voor andere betaal je een bedrag. Laat ons weten welke beweegactiviteiten je met de hulpvragers doet. Misschien kunnen andere vrijwilligers daar ook wat mee. Stuur je suggesties naar h.veen@dekap.nl.