Geef mantelzorgers een welverdiende pauze

Met het ophangen van een affiche in de foyer van Filmtheater Gigant is de campagne ‘Ontzorg de Mantelzorger’ gelanceerd. Het doel? Mantelzorgers een welverdiende pauze geven om even te ontspannen, bij te komen en op te laden.

Nederland telt maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers die dag in dag uit klaarstaan voor hun naasten. Zij zorgen onvoorwaardelijk voor hun partners, ouders, kinderen, vrienden of buren die extra ondersteuning nodig hebben. Maar wat als de mantelzorger behoefte heeft aan een moment voor zichzelf? Een avondje naar de bioscoop, een dagje uit, een weekendje weg of gewoon even lekker sporten; het lijken kleine dingen, maar voor een mantelzorger is dit vaak een onbereikbare luxe. Daar wil stichting de Kap met de campagne ‘Ontzorg de Mantelzorger’ verandering in brengen.

Tussenuit

De campagneposters zijn deze zomer op meerdere locaties in Apeldoorn te zien. “Door middel van deze campagne willen we Apeldoorners oproepen om een mantelzorger te ontzorgen”, legt Lineke Maat, directeur van de Kap, uit. “Dat kan door als vrijwilliger de zorg een paar uurtjes over te nemen, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan.”

Dirk de Bruin, directeur van Filmtheater Gigant, werkt hier graag aan mee. “Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Zij dragen dagelijks bij aan het welzijn van anderen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we hen steunen en ontlasten waar mogelijk. De oproep hangt niet alleen bij ons in de foyer, maar zal de komende weken ook te zien zijn aan het begin van iedere film.”

Oproep

“Je hoeft geen professionele zorgverlener te zijn om de taken van een mantelzorger tijdelijk over te nemen”, zegt Laura Vrijsen, vrijwilligerscoördinator bij de Kap. “Ik koppelde bijvoorbeeld onlangs een vrijwilliger aan een mantelzorger die graag één keer per week naar een zangkoor wil, gezellig samen zingen en bijkletsen met de andere koorleden. Een vrijwilliger houdt zijn vrouw, die niet alleen kan zijn, dan een paar uurtjes gezelschap. Zij heeft een gezellige onderbreking van de week en hij kan met nieuwe energie de zorg weer aan.” Laura roept inwoners van Apeldoorn die af en toe wat tijd over hebben en graag iets voor een ander willen betekenen op om zich aan te melden bij de Kap. Dat kan door te bellen met 055 529 55 20 of te mailen naar info@dekap.nl. Kijk hier voor meer informatie.