Mooie, verrassende en ontroerende activiteiten tijdens Dag van de Mantelzorg

Met veel plezier kijkt de werkgroep ‘Dag van de Mantelzorg’ terug op alle activiteiten die ze in de maand november heeft georganiseerd. De voorstellingen en films in Orpheus en Gigant waren mooi, verrassend en ontroerend. Hoe bijzonder is het dan als je in de pauze of na afloop andere mantelzorgers kunt ontmoeten. Onder het genot van een drankje zijn mooie gesprekken gevoerd.

Waar mensen ook echt van genoten hebben waren de verwenactiviteiten bij Aventus en UDO. We hadden daar nog veel meer mensen kwijt gekund. En natuurlijk was er de vertrouwde High Tea door de Rotary (weliswaar op een nieuwe locatie) en een extra High Tea bij theehuis Westenenkerpad.

Gevarieerd gezelschap

Alle activiteiten hier nagaan zou te veel van het goede zijn (zie daarvoor het fotoalbum), maar wat niet onvermeld mag blijven zijn de twee activiteiten die onze nieuwe collega’s Malika en Eleonora hebben georganiseerd. Een Molukse avond en Turkse lunch. Het mooie was dat er niet alleen mantelzorgers met een migratieachtergrond op intekenden, maar een heel gevarieerd gezelschap. Ook bijzonder om te vermelden is dat ook bij Buitenplaats Klarenbeek een bijeenkomst was georganiseerd. Mantelzorgers maakten kennis met de activiteiten van de dagbesteding en genoten van een heerlijke lunch.

Vertelvoorstelling

We sloten de maand af met de Vertelvoorstelling ‘Stille Helden uit de Schaduw’ in Gigant. Voor een volle zaal vertelden vijf mantelzorgers op geheel eigen wijze hun verhaal. Om op het podium, vol in het licht te gaan staan, is moed en lef nodig. Coby, Wim, Malika, Marsha en Mirjam (samen met haar zoon Ties) hadden dat. Petje af! En als na afloop mantelzorgers dan zeggen: “Dit is precies zoals het gaat”, en beroepskrachten zeggen: “Poeh, daar moet ik even van bijkomen”, dan weten waarom het zo belangrijk is om de verhalen van mantelzorgers te (blijven) vertellen.

Gedicht

Voormalig stadsdichter en regisseur van de voorstelling ‘Stille Helden uit de Schaduw’, Aad van der Waal, heeft speciaal voor deze voorstelling een gedicht geschreven.

Stille helden uit de schaduw

In ’t schemerduister, net te onderscheiden
wordt in dit oorverdovend tijdsgewricht
door hen die ’t middelpunt bescheiden mijden
om andermans demonen te bestrijden
geruisloos niet aflatend werk verricht

Voor hen die zich daar onbaatzuchtig wijden
aan naastenzorg ontsteken wij een licht
om hen vandaag van schaduw te bevrijden
en ’t mantelzorgersleven dat zij leiden
glashelder te voorzien van een gezicht

En heeft u de voorstelling bijgewoond en u verbaasd over alle afkortingen die we in zorg- en welzijnsland gebruiken? Kijk dan voor de gein eens op deze website.

De organisatie van de Dag van de Mantelzorg was in handen van KleinGeluk, MEE Samen, Stimenz, ZGApeldoorn en de Kap.

 

Karin bedankt!

De vertelvoorstelling ‘Stille Helden uit de Schaduw’ is het laatste grote project dat mantelzorgconsulent Karin Fennes voor de Kap heeft georganiseerd. Na 21 jaar gaat zij de Kap verlaten. Al die jaren heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor mantelzorgers in de gemeente Apeldoorn. Daarbij was ze niet alleen een bron van inspiratie voor haar collega’s en partners van de Kap, maar ook een steunpilaar voor degenen die haar aandacht het hardst nodig hadden. 

Haar toewijding heeft ongetwijfeld het verschil gemaakt in het leven van velen. We zijn blij en trots voor alles wat ze voor de organisatie heeft gedaan. We willen Karin daarom van harte bedanken voor haar bijdrage aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de Kap. Namens het hele team wensen we Karin alle goeds in haar volgende levensfase.

Karin, bedankt, we zullen je gaan missen!

Je Kap-collega’s