Henk ‘rolt loper uit’ voor maatje Jolanda

Een paar jaar geleden wordt vrijwilliger Henk als maatje gekoppeld aan Jolanda (niet haar echte naam). Een wat oudere dame met een klein sociaal netwerk. Ze heeft een paar jaar eerder haar man verloren, zit veel alleen thuis en is een beetje mopperig. Ze praten en wandelen samen en er ontstaat een klikt tussen die twee.

Henk en Jolanda blijken een gemeenschappelijke interesse te delen; honden. De coördinator van de Kap regelt dat een collega-maatje wekelijks haar hondje komt brengen, zodat ze die uit kan laten. “Mevrouw geniet dan intens van haar oppashond en de gezellige gesprekjes met andere baasjes tijdens het uitlaten”, vertelt Henk. “Het hondje vergroot haar wereld.”

Activiteiten

Via zijn coördinator en door zelf te googelen komt Henk erachter dat er heel veel initiatieven zijn voor activiteiten en het opbouwen van sociale contacten. Denk aan buurthuizen, ontmoet-initiatieven voor ouderen en alleenstaanden, wandelclubs en allerlei cursussen en activiteiten.

Henk: “Ik heb er een aantal met haar besproken en bezocht tijdens mijn wekelijkse bezoekjes. Natuurlijk sprak niet alles haar aan of lag de activiteit stil vanwege corona.” In één buurthuis kwam er direct een oude bekende op haar af. Ze gaat nu regelmatig naar dit buurthuis toe en doet daar aan allerlei activiteiten mee. “We zien elkaar nu, na ongeveer een jaar, steeds minder want haar (en mijn) agenda zitten steeds voller! Het zal zeker niet altijd makkelijk zijn, maar ‘de loper is uitgerold’. Ze moet, en ik hoop kan, er nu zelf verder over lopen”.

Wil je net als Henk ook een maatje zijn voor iemand die wel wat steun en aandacht kan gebruiken? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Truus de Boer: t.deboer@dekap.nl of bel: 055 529 55 20.