Balanceren tussen werk en mantelzorg

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. En in de zorg is dat zelfs één op de drie. Het combineren van werk en zorg kan een flinke uitdaging zijn. Om ervoor te zorgen dat je beiden naast elkaar kunt blijven doen is het belangrijk dat je goed in balans bent. Daarom organiseren de Kap en MantelzorgNL op maandag 23 oktober een gratis webinar ‘Werk en Mantelzorg’.

Johan werkt als buschauffeur en zorgt voor zijn vrouw die een herseninfarct heeft gehad. “Het is heel belangrijk om vanuit je werk steun te krijgen”, weet hij uit eigen ervaring. Marie-Louise, verpleegkundige en moeder van een zoontje met het syndroom van down, voegt daaraan toe: “Overleg met je leidinggevende en wees vooral open in wat je van elkaar verwacht.” Deze uitspraken weerspiegelen de ervaringen van vele werknemers die dagelijks proberen te jongleren met hun werkverplichtingen en mantelzorgtaken. De behoefte aan ondersteuning en open communicatie is cruciaal om deze uitdagingen aan te gaan.

Veeleisend

Voor veel mensen is mantelzorg een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven geworden, maar het kan ook veeleisend en stressvol zijn, vooral wanneer het gecombineerd moet worden met een betaalde baan. Dit kan leiden tot burn-out en andere gezondheidsproblemen. Steeds meer werkgevers erkennen de uitdagingen waarmee mantelzorgers worden geconfronteerd en nemen maatregelen om hun werknemers te ondersteunen. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en emotionele steun aan te bieden. Daarbij is een open communicatie van vitaal belang in het vinden van de juiste balans tussen werk en mantelzorg. Werknemers moeten met hun werkgevers en collega’s in gesprek gaan om duidelijkheid te verschaffen over hun mantelzorgverplichtingen en hoe ze hun werklast kunnen verdelen.

Webinar

Voor werkende mantelzorgers als Johan en Marie-Louise organiseren de Kap en MantelzorgNL op maandagavond 23 oktober het webinar ‘Werk en Mantelzorg’. In deze online bijeenkomst leer je o.a. hoe je werk en mantelzorg succesvol kunt combineren, van welke regelingen je gebruik kunt maken en wat je kunt doen om overbelasting te voorkomen. Het webinar begint om 19:30 uur en aanmelden kan via info@dekap.nl. Na je aanmelding ontvang je een e-mail met een link waarmee je eenvoudig kunt inloggen op het webinar.

Fotobijschrift
Bij het webinar ‘Werk en Mantelzorg draait het om het vinden van de juiste balans tussen een betaalde baan en mantelzorgtaken. Buschauffeur Johan weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om door je werkgever gesteund te worden.