Medewerkers lekker aan het werk … ondanks mantelzorgtaken

Onder het motto ‘Werkgeverschap en mantelzorg, zakelijk én sociaal!’ organiseert stichting de Kap samen met de gemeente Apeldoorn de komende maanden vier webinars speciaal voor bedrijven en organisaties uit Apeldoorn en omstreken, groot en klein.

Eén op de vier werknemers combineert werk met het verlenen van mantelzorgtaken. Voor veel mensen speelt de juiste balans tussen werk en privé dus een belangrijke rol. Zij willen niet alleen een goede werknemer en een fijne collega zijn, maar ook zorg kunnen verlenen aan een ziek familielid. Maatschappelijke ontwikkelingen maken dat de druk rondom het verlenen van de mantelzorg toeneemt. Uit onderzoek blijkt dat inmiddels 18 procent van het ziekteverzuim mantelzorg gerelateerd is. En dat aantal loopt alleen maar op.

Als werkgever kun je hier rekening mee houden door te zorgen dat werk en mantelzorgtaken op een goede manier te combineren zijn. Je draagt hiermee niet alleen bij aan het welzijn van het personeel, maar ook aan de continuïteit van je organisatie. Vaak is de medewerker al geholpen als er op het werk begrip is voor zijn thuissituatie. Met de juiste ondersteuning kan verzuim worden voorkomen.

Sociale steun van leidinggevende en collega’s is essentieel voor het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers.

De gemeente Apeldoorn stimuleert en faciliteert werkgevers om de problematiek rond werk en mantelzorg bespreekbaar te maken. Maar hoe doe je dat? Wanneer is er sprake van mantelzorg? En wat kun je als leidinggevende doen om je medewerkers inzetbaar te houden, rekening houdend met hun privé-situatie? Welke ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers zijn er in de gemeente Apeldoorn om stress en uitval van medewerkers door mantelzorg te minimaliseren?

Gratis webinars

Antwoord op deze vragen krijg je tijdens een viertal webinars onder leiding van Heidi Sprekelmeyer van de landelijke stichting Werk&Mantelzorg. De eerste online sessie is op maandagmiddag 3 april van 15:30 tot 16:30 uur. De overige sessies zijn op 19 april, 9 mei en 7 juni. De webinars worden je kosteloos aangeboden door de gemeente Apeldoorn en stichting de Kap. Bekijk hier het complete programma.

Je kunt je voor één of meerdere webinars aanmelden via Joost Leferink, mantelzorgconsulent bij de Kap. Vermeld je naam, telefoonnummer en de naam van je bedrijf of organisatie. Na opgave ontvang je een Teams-link die toegang geeft tot het webinar.

Joost

Joost Leferink

Aanmelden webinar(s) ‘Werkgeverschap en mantelzorg, zakelijk én sociaal!’

Ook voor vragen over de webinars kun je contact opnemen met Joost.

Programma webinar ‘Werkgeverschap en mantelzorg, zakelijk én sociaal!’

Sessie 1: Mantelzorg? Dit moet je weten.

Maandag 3 april van 15:30 tot 16:30 uur

Dé medewerker als mantelzorger bestaat niet. Elke situatie is anders. Waar de een het gras maait en boodschappen haalt voor een bejaarde buurvrouw, zorgt de ander 24/7 voor een kind dat intensieve zorg nodig heeft. Dus waar praten we nu precies over als we het met elkaar over mantelzorg hebben? Wat zijn de signalen en wat maakt mantelzorg zo speciaal?

Webinar ‘Mantelzorg? Dit moet je weten’ gemist of terugkijken? Bekijk hier de opname van het webinar.

Sessie 2: Mantelzorg? Maak het bespreekbaar.

Woensdag 19 april van 9:00 tot 10:00 uur

Voor medewerkers is mantelzorg geen eenvoudig onderwerp om op tijd aan te kaarten. Voor leidinggevenden en HRM’ers evenmin. Toch is het wél slim om over dit onderwerp te praten, want zo kun je werken aan constructieve oplossingen en maatwerk. Maar hoe pak je dat in de praktijk aan? Hoe maak je mantelzorg bespreekbaar binnen je organisatie?

Webinar ‘Mantelzorg? Maak het bespreekbaar’ gemist of terugkijken? Bekijk hier de opname van het webinar.

Sessie 3: Ondersteuning bij mantelzorg? Dit is er mogelijk.

Dinsdag 9 mei van 15:30 tot 16:30 uur

40 procent van de werkende mantelzorgers raakt na verloop van tijd overbelast, wordt ziek en valt in het ergste geval uit. En daar zit niemand op te wachten. Welke ondersteuning kun je vanuit HRM en als leidinggevende bieden thuis en op het werk? En hoe zet je die ondersteuning zo goed mogelijk in?

Webinar ‘Ondersteuning bij mantelzorg? Dit is er mogelijk’ gemist of terugkijken? Bekijk hier de opname van het webinar.

Sessie 4: Mantelzorg zonder stress.

Woensdag 7 juni van 9:00 tot 10:00 uur

Mantelzorg is soms als de roze olifant in de kamer. Je wéét dat je medewerker ermee worstelt, maar wat haal je op je hals als je er aandacht aan besteedt? Toch is het beter om de koe bij de hoorns te vatten: zo levert mantelzorg jou minder stress op en voelen medewerkers zich gehoord en gezien.