Jeannette Donken
Coördinator vrijwilligers, HulpSaam – Zuidoost en Noordoost
Als vrijwilliger kun je veel voor een ander – die het op dat moment even niet alleen lukt – betekenen. Samen krijgen we veel voor elkaar!
Dit is Ineke van der Heide (66). Na 42 jaar als medisch secretaresse in het Gelre Ziekenhuis te hebben gewerkt, geniet zij nu van haar welverdiende pensioen. Vervelen? Dat woord kent ze niet: “Je kunt zoveel leuks doen na je pensioen!”
Haar hele leven doet ze al vrijwilligerswerk, maar sinds haar pensioen is zij ook vrijwillig wijkcoördinator bij de Kap. Dat betekent dat ze in Apeldoorn Noordoost vrijwilligers aan hulpvragers matcht. En verder? “Getrouwd, moeder van twee dochters (35 en 33) en trotse oma van Jip (2)!”
Met de paplepel
“In ons gezin was hulp aanbieden aan een ander een normale zaak. Als tiener deed ik al vrijwilligerswerk bij de Kruimelschaar (tegenwoordig de Kap). Mijn moeder was naaister bij de eerste Vietnamese vluchtelingen in Apeldoorn. Ook mijn eigen kinderen geef ik het mee. Zo is mijn dochter vrijwilliger bij Thuisgekookt; deze stichting biedt verse maaltijden aan huis voor en door buurtgenoten. Via hen kook ik zelf ook een keer per week een maaltijd voor een ouder echtpaar in de buurt.”
Veel lachen
“Naast vrijwillig wijkcoördinator ben ik ook vrijwillig zorgsimulant bij ROC Aventus. De leerlingen oefenen bij mij het steunkousen aandoen en tillen mij met een tillift in en uit bed. Ik zie het als investering in de toekomst. Misschien krijg ik ze over 20 jaar aan mijn bed in het verzorgingshuis”, lacht ze. “Daarnaast kom ik via Maatjes Apeldoorn 1 keer per 2 weken bij een dame met straatvrees. Zij is al twee jaar niet buiten geweest, zelfs niet op haar balkon. Ik probeer haar stapsgewijs meer naar buiten te krijgen. We houden allebei van muziek en zingen en hebben dezelfde humor. We lachen veel, daar gaat het om.”
Vrijwillig wijkcoördinator
Als er bij de Kap een nieuwe hulpvraag uit Noordoost binnenkomt, krijgt Ineke die aangedragen. “Vervolgens zoek ik de hulpvrager thuis op om te achterhalen wat de échte hulpvraag is. Vaak zit er namelijk nog een andere hulpvraag achter. Als een hulpvrager bijvoorbeeld iemand zoekt die mee wil wandelen, dan kan daar achter zitten dat men geen netwerk heeft. Het is belangrijk om daar dan ook aan te werken, zodat we samen de oorzaak oplossen. Zodra ik dat helder heb, ga ik op zoek naar een vrijwilliger die bij hem of haar past.”
Bezige bij
Op de vraag of ze nog wel vrije tijd over houdt, lacht ze: “Ja hoor! Ik zing bij het Apeldoorns Popkoor, sport graag, ga graag naar de schouwburg, houd van lekker eten en van mooie reizen maken. En ik pas 1 dag per 2 weken op onze kleindochter. Ik ben en blijf graag bezig. Bovendien is mijn man ook een bezige bij. Hij doet ook vrijwilligerswerk: twee dagdelen per week bij Paleis ‘t Loo. Hij helpt in de winkel, bij de audiotour en in de grand foyer mensen de weg te wijzen. Daarnaast zit hij in de wijkraad Welgelegen.”
Oproep
“Op dit moment hebben we zo’n 60 vrijwilligers in Noordoost. Maar er staan nog steeds hulpvragen open. Nieuwe mensen zijn dus meer dan welkom! Ik zoek enthousiaste Apeldoorners vanaf 20 jaar die een uurtje in de twee weken tijd hebben. Het zou fijn zijn als je een brede interesse hebt. Het is leuk om te doen en voelt totaal niet als werk.”
Foto: Ineke en haar man tijdens een reis door Canada (eigen foto)
Interesse in vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Jeannette Donken.
Coördinator vrijwilligers, HulpSaam – Zuidoost en Noordoost
Als vrijwilliger kun je veel voor een ander – die het op dat moment even niet alleen lukt – betekenen. Samen krijgen we veel voor elkaar!