Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes waarvan de meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer is. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte die veel vragen oproept. Voor degene die de diagnose heeft gekregen én voor zijn of haar naasten.

 

Geheugensteunpunt

In Apeldoorn is Het Geheugensteunpunt hét informatiepunt en ontmoetingscentrum voor mensen met een beginnende dementie en hun mantelzorgers. Je kunt hier terecht voor informatie, activiteiten en ontmoeting. Bel gerust met de coördinator Marriët de Kraker: 06 126 778 88. Ze is bereikbaar op maandagochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag. Of stuur een e-mail naar apeldoorn@geheugensteunpunt.nl
Op de website van het Geheugensteunpunt vind je onder andere informatie over activiteiten en de inzet van een casemanager.

 

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland zet zich in voor een beter leven met en een toekomst zónder dementie. Ben je op zoek naar informatie over ziektebeelden, vormen van ondersteuning, stand van zaken over onderzoek naar dementie en dergelijke dan kun je terecht op www.alzheimer-nederland.nl.

Op het platform dementie.nl vinden mantelzorgers en mensen met dementie tips en informatie over het omgaan met dementie en kunnen zij in contact komen met lotgenoten en experts. Voor persoonlijk contact kunnen mensen bellen met de DementieLijn (bereikbaar tussen 9:00 en 23:00 uur op 0800 5088, bellen is gratis).

 

Alzheimer Trefpunt Apeldoorn

Voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie organiseert de afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland maandelijks een Alzheimer Trefpunt Apeldoorn in Woonzorgcentrum De Loohof aan Koning Lodewijklaan 2 in Apeldoorn. De avond begint met een kopje koffie of thee. U kunt met elkaar in gesprek gaan over dingen die u meemaakt of bezig houdt. Afwisselend worden er verschillende onderwerpen behandeld, afgewisseld met muzikale intermezzo’s. En natuurlijk is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Het betreft een open inloop, dus aanmelden is niet nodig. Het programma is te vinden op de website van Alzheimer Nederland Oost Veluwe.

 

Ontmoetingsgroep Dementie

Wat zijn de gevolgen van dementie? Hoe kan ik de zorg volhouden en toch goed voor mezelf blijven zorgen? Wat zijn de mogelijkheden van respijtzorg? Eén keer per maand komt een groepje mantelzorgers die een partner met dementie hebben bij elkaar om verhalen te delen, (h)erkenning te vinden en tips uit te wisselen.

De Ontmoetingsgroep Dementie is iedere eerste donderdag van de maand van 13:30 tot 15:30 uur in het gebouw van de Kap aan de Regentesselaan 2-B in Apeldoorn. Aanmelden kan bij Monique Steunenberg: m.steunenberg@dekap.nl of bel: 055 529 55 20.

 

Coda

Onvergetelijk CODA is een gezellig en ontspannen uitje voor mensen met dementie en voor hun begeleiders (partner, mantelzorger, familie of naaste). Elke eerste maandag van de maand bekijkt u in een kleine groep een aantal kunstwerken uit één of meerdere tentoonstellingen in CODA Museum. Het gaat er hierbij niet om of u veel van kunst weet, maar vooral om samen ontspannen en genieten. Deze maandelijkse rondleidingen hebben elke keer een ander thema. Kijk hier voor meer informatie.

Het Geheugenkabinet is een plek in CODA Centrale Bibliotheek met boeken, romans, films en spellen over het geheugen. Elke derde maandag van de maand wordt hier van 10.00 tot 11.30 uur een gratis activiteit georganiseerd voor mensen met dementie en hun naasten. Tijdens deze bijeenkomst wordt een herkenbaar of actueel onderwerp besproken, waarbij meerdere zintuigen gebruikt worden. Denk aan thema’s als de Veluwe, ADO speelgoed, Zwitsal, voorwerpen van vroeger en Paleis Het Loo. Ontspanning en plezier staan voorop. Zo wordt op een laagdrempelige manier het geheugen getraind. Reserveren is noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie.