Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Ongeveer 645.900 mensen in Nederland ervaren beperkingen als gevolg van hersenletsel. Het gaat hier om hersenletsel dat na de geboorte is ontstaan, ook wel “Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)” genoemd. NAH kan je zomaar overkomen, door een verkeersongeluk, een val op het hoofd of een klap op het hoofd tijdens het sporten of bij een vechtpartij. NAH ontstaat ook na een CVA, beroerte, herseninfarct, hersenbloeding, tumor, herseninfectie of vergiftiging door overmatig alcohol- of drugsgebruik.
De gevolgen zijn op het eerste gezicht vaak niet of nauwelijks zichtbaar maar wel ingrijpend. Voor de omgeving kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er is gebeurd, welke gevolgen dit heeft en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

 

Ondersteuning

Ter ondersteuning van mantelzorgers bieden we, in samenwerking met andere organisaties, jaarlijks de cursus ‘Omgaan met NAH’ aan. In deze cursus geven we meer informatie over NAH en hoe hier mee om te gaan. Naast antwoorden op je vragen krijg je ook de gelegenheid om met lotgenoten ervaringen uit wisselen.

Voor mensen met een partner met NAH is er een gespreksgroep. Deze groep komt 1x per maand op woensdagavond bij elkaar. Kijk in de agenda voor data en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.

 

Breinlijn Gelderland

De weg vinden in ‘hersenletselland’ kan lastig zijn. Niet alleen voor de mensen met hersenletsel maar ook voor de directe omgeving. Met al je vragen kunt je terecht bij de Breinlijn. Dit is een digitaal loket waar je gratis op weg geholpen wordt. Een hersenletsel-deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op www.breinlijn.nl of bel 085 225 02 44

 

Hersenletsel.nl

Hersenletsel.nl is een patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten en richt zich op de levenslange gevolgen van (niet aangeboren) hersenletsel. De vereniging zet zich in voor lotgenotencontact, informatievoorziening, belangenbehartiging en kwaliteit in de zorg vanuit patiëntenperspectief. Op de site van Hersenletsel.nl vind je algemene informatie over NAH, maar ook informatie over regionale bijeenkomsten e.d.

 

Prikkelarm museumbezoek in CODA

Wanneer je snel overprikkeld bent kan een museumbezoek vermoeiend zijn. Tijdens het Prikkelarm museumbezoek in CODA zijn er weinig mensen in het museum (maximaal 8 bezoekers per starttijd) en is er een rustruimte om even bij te komen. Elke eerste maandag van de maand (behalve tijdens schoolvakanties) worden bezoekers ontvangen door getrainde medewerkers. De meeste lichten zijn gedimd, er zijn minder omgevingsgeluiden en prikkelrijke kunstwerken zijn uitgeschakeld. Er staan bankjes in de museumzaal en ook (hoge) klapkrukjes zijn beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.