Bereid je nu voor op later

Karin Storm

Het leven is onvoorspelbaar en het ouder worden brengt vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. Een verandering in gezondheid kan het verschil maken tussen een actief en onafhankelijk leven en plotselinge afhankelijkheid van anderen. Karin Storm, mantelzorgconsulent bij de Kap, pleit ervoor om nu al na te denken over hoe je straks oud wil worden.

“Als voormalig wijkverpleegkundige en verpleegkundige op een revalidatieafdeling heb ik ruime ervaring met de impact van medische en/of mentale aandoeningen op kwetsbare ouderen en hun naasten. Het leven van een oudere en de directe naasten kan plotseling veranderen door een acute aandoening, zoals een hersenbloeding of acuut hartfalen. Maar ook sluipende aandoeningen, zoals dementie of Parkinson, kunnen het dagelijks functioneren op een geleidelijke manier beïnvloeden.”

Uitdagingen

“Wanneer er onverwachte zaken op je pad komen als lichamelijke of mentale achteruitgang en je bent daar nog niet mee bezig geweest, hol je in veel gevallen achter de feiten aan en leg je in sommige gevallen onnodig grote druk op je naasten, die van de één op de andere dag jouw mantelzorger zijn geworden.”

“Jouw naaste kan van de één op de andere dag jouw mantelzorger worden”

“Het is daarom goed om nu al na te denken over vragen als: kan ik, met mijn (toekomstige) beperkingen nog wel prettig wonen in mijn huidige woning en kan ik mijzelf wel redden zonder hulp of hulpmiddelen? Heb ik voldoende aan mijn sociale netwerk of word ik afhankelijk van anderen? Heb ik mijn zaken medisch, financieel en juridisch op orde? Door met anderen te praten over jouw wensen met betrekking tot veilig en comfortabel wonen, onafhankelijk blijven, sociale contacten en je behoeften met betrekking tot de dagelijkse zorg, leg je een stevige basis voor je oude dag.”

Eigen regie

“Vandaag al praten over morgen is dus van wezenlijk belang om je eigen regie zo lang mogelijk te behouden en langer zelfstandig te kunnen blijven, samen met diegene die je lief zijn. Bovendien zorg je hiermee dat jouw naasten en misschien wel toekomstige mantelzorgers het beter kunnen volhouden om voor jou te zorgen. Kortom, het proactief nadenken over je oude dag is niet alleen een teken van verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van jezelf, maar ook een daad van liefde en zorg voor degenen die het dichtst bij je staan.”