Hoe hulp, advies en logeerzorg verlichting brachten

De heer Muijs vertelt hoe hij als mantelzorger 24 uur per dag klaarstaat voor zijn vrouw die door een beroerte is getroffen. Hij vertelt hoe hij zijn situatie als uitzichtloos ervaart en dat het huwelijk onder grote druk is komen te staan. Door hulp en advies van derden kan hij zijn energie nu beter verdelen en komt hij weer helemaal in zijn kracht. Hierdoor ziet hij zijn toekomst weer veel rooskleuriger in en wil ook weer graag samen met zijn echtgenote zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.

”Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Beiden wonen helaas niet in de buurt. Vijf jaar gelden kreeg mijn vrouw een beroerte. Wij zijn, of moet ik zeggen waren, gelukkig getrouwd, al vind ik dat heel moeilijk om te zeggen.”

Hersenbloeding

“Sinds haar hersenbloeding is mijn vrouw een ’emotioneel wrak’ en waar ik vroeger veel steun aan haar had, voelt en gedraagt zij zich nu als volledig afhankelijk van mij. Dat vind ik heel moeilijk en daar moet ik elke dag weer aan wennen. Zij is onzeker als ik de deur uit ga, snel emotioneel, vergeet haar medicatie en over de nachten zullen we het maar niet hebben.”

“Een vriendin van ons wees mij op de mogelijkheid van mantelzorgondersteuning. Ik heb mij ingeschreven bij de Kap als mantelzorger en op het inschrijfformulier aangegeven dat ik behoefte had aan een persoonlijk gesprek met een mantelzorgconsulent. Ik vond het best lastig om met iemand anders over mijn privéleven en dat van mijn vrouw te praten, maar ben toch blij dat ik het gedaan heb.”

“Samen met mijn vrouw ben ik nu veel gelukkiger in de thuissituatie”

“Na lang aarzelen hebben mijn vrouw en ik besloten dat er iets moest gebeuren, want anders zou ik het niet volhouden en dan zouden we daar allebei aan onderdoor gaan. Ik heb mijn vrouw overal bij betrokken, zodat zij ook inzag dat de zorg voor haar mij ontzettend zwaar viel en dat zij ziet wat de algehele situatie met mij doet.”

Logeerzorg

“Sinds vorig jaar gaat mijn vrouw twee keer per jaar twee weken logeren in een verzorgingshuis hier niet zover vandaan. Zij heeft daarvoor eerst een weekendje gelogeerd om er te wennen. Ik ga in die twee weken heerlijk met mijn beste vriend op vakantie. Wat een verademing!”

“Verder hebben we een medicijndispenser die mijn vrouw waarschuwt met een alarm dat zij haar medicatie in moet nemen wat haar veel zelfvertrouwen geeft en mij daardoor minder belast. Daarnaast ga ik binnenkort kennis maken met een vrijwilliger die één keer per week in het zomerseizoen een paar uurtjes bij mijn vrouw kan zijn, zodat ik mijn geliefde tennis weer kan oppakken. Ik heb mijn zoon gevraagd of hij alles wil regelen met de financiën, zodat ik mij daar geen zorgen meer over hoef te maken.”

Zelfstandig

“Een buurvrouw helpt mij met de wekelijkse boodschappen. Die doen we nu samen en dat is voor mij ook weer een lastenverlichting. Kortom, ik ben erg blij dat ik vorig jaar die stap gezet heb om buiten mijn comfortzone te treden en hulp te vragen. Samen met mijn vrouw ben ik nu veel gelukkiger in de thuissituatie en zien het zeker zitten nog een aantal jaren zelfstandig te blijven wonen.”