Debbie raakt mw. Kusters

De oudere doelgroep vind ik het leukst!

  • Vrijwilliger: Debbie (31)
  • Hulpvrager: Mevrouw Kusters (80)
  • Tijdsbesteding: 2 uur per week

Debbie Koenen is altijd onderweg in het bruisende Apeldoorn. Naast haar hobby’s als wandelen en haken heeft zij een warm hart voor vrijwilligerswerk. “De oudere doelgroep vind ik het leukst. Ze hebben zoveel te vertellen en ik geniet met volle teugen van hun verhalen.”

Waarom ging je vrijwilligerswerk doen?

“Een krantenknipsel wees mij op een mooi initiatief van de Kap. Na mijn eerdere ervaring als vrijwilliger twijfelde ik dan ook geen moment. Ik wilde opnieuw iets voor iemand betekenen.

Wie is jouw hulpvrager?

“Ik breng wekelijks een bezoek aan mevrouw Kusters. Een hartelijke en zelfstandige vrouw van 80 jaar. Door haar Maculadegeneratie, een netvliesaandoening waardoor ze steeds slechter gaat zien, is het doen van boodschappen een uitdaging geworden. Gelukkig heeft zij de moed gevonden om hulp te vragen bij de Kap en kan ik haar nu begeleiden. Tijdens het boodschappen doen ben ik de ogen van mevrouw Kusters. Zo kan zij langer zelfstandig blijven wonen.”

Wat houdt zo’n ontmoeting in?

“Bij binnenkomst nemen we eerst samen het boodschappenlijstje door. Daarna vertrekken we naar de supermarkt. Met mij aan haar zijde en de bekende route in de supermarkt lukt het mevrouw Kusters goed om haar boodschappen te doen. Bij thuiskomst praten we altijd nog even bij onder het genot van iets lekkers. Inmiddels kom ik al anderhalf jaar bij mevrouw Kusters en voelt het alsof ik bij mijn oma binnenkom als ik haar bezoek.”

Wat levert het jou op?

“Een glimlach. Het geeft mij veel waardering om iets voor een ander te kunnen betekenen en als ik met een glimlach aankom, krijg ik altijd een glimlach terug.”

Wat is er zo leuk aan het zijn van een boodschappen-maatje?

“Je merkt op een gegeven moment dat je echt deel uit gaat maken van iemands leven. Dat vind ik iets heel moois. Ik zet mij nu al enkele jaren in als vrijwilliger en geniet nog altijd van nieuwe verhalen en ervaringen.”

Reactie van Mevrouw Kusters:

“Het is altijd gezellig als Debbie langskomt. Het voelt heel vertrouwd, zoals oma en kleindochter dat kunnen hebben. Dat ze samen met mij de boodschappen doet betekent zo ontzettend veel voor mij. Ik kan weer op een fijne en zelfstandige manier naar de winkel en geregeld een maaltijd koken voor mijn kinderen. Door haar heb ik echt een stukje zelfstandigheid teruggekregen.”

 

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!