20-05-2023
Wim + Ferdi uitsnede

Arno raakt Hans

Arno: ‘Het kost mij weinig tijd en je kunt echt iets voor een ander betekenen’

Vrijwilliger: Arno (52)

Hulpvrager: Hans (55)

Tijdsbesteding: 1 uur per 3 weken

Arno is een actieve man van 52. Naast zijn werk als arbeidspsycholoog heeft hij een gezin met drie zoons. Daarnaast spreekt hij een keer in de drie weken af met zijn maatje Hans. Gewoon om eens bij te praten over hobby’s en andere dingen, onder het genot van een bak koffie.

Waarom vrijwilligerswerk?

“Door mijn baan als zzp-er heb ik ruimte om zelf mijn agenda in te delen. Zo kan ik het vrijwilligerswerk goed combineren met mijn werk. Het kost mij weinig tijd en je kunt echt iets voor een ander betekenen. Een vriendin van mij deed al vrijwilligerswerk, door haar verhalen raakte ik gemotiveerd.”

Wie is jouw hulpvrager?

“Hans, hij is al 15 jaar mijn maatje. Hans heeft klassiek autisme en heeft veel aan zekerheid, duidelijkheid en structuur. Daardoor is ons contact structureel op de zondag. Dat is voor hem fijn, maar ook voor mij, zo kan ik er goed omheen plannen.”

Wat houdt zo’n ontmoeting in?

“Een keer in de drie weken drinken we samen wat en dan praten we over onze hobby’s. Vier jaar geleden zijn we samen naar Berlijn geweest. Hans wilde dat graag en ik vond het een leuk idee om met hem mee te gaan. Het vergde wat voorbereiding en vele gesprekken voor vertrek, maar we hebben het ontzettend naar ons zin gehad. Hans heeft tijdens die vakantie voor het eerst in zijn leven pannenkoeken gebakken. Voor die momenten doe je het toch?!”

Wat levert het jou op?

“Ik heb geleerd om minder doelgericht te zijn. Om ook eens achterover te leunen en te luisteren. Met rust naar een ander en zijn situatie te kijken en open vragen te stellen. Ja, dat heeft het mij echt opgeleverd. Met Hans is er echt een vriendschap ontstaan.”

Wat is er zo leuk aan het zijn van een maatje?

“Je kunt iets betekenen voor een ander en het levert jou zelf ook veel op. Ik heb veel geleerd van Hans, dat had ik voordat ik maatje werd niet verwacht. Ik raad het elke Apeldoorner aan!”

Reactie van Hans:

“Ik denk er precies hetzelfde over.”

Marieke raakt Petra

Ik zie het als zorgen voor mijn medemens. Wat zijn nou twee uurtjes per maand?

  • Vrijwilliger: Marieke (39)
  • Hulpvrager: Petra (67)
  • Tijdsbesteding: 2 uur per maand

Marieke woont in Apeldoorn samen met haar man en zoontje Lucas (5). Naast haar baan als ambulant begeleider bij RIWIS Zorg & Welzijn doet ze ook nog vrijwilligerswerk.

Waarom vrijwilligerswerk?

“Ik zie het als zorgen voor mijn medemens. Wat zijn nou 2 uurtjes per maand? Ik weet inmiddels dat die paar uurtjes voor mij, veel meer kunnen betekenen voor een ander.”

Wie is jouw hulpvrager?

“Petra, zij heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH) door een hersenbloeding. Daardoor overziet zij haar administratie niet. Ze heeft weinig sociale contacten en haar familie woont ver weg. Haar man is jaren geleden overleden en ze heeft geen kinderen.”

Wat doe je?

Om te voorkomen dat ze belangrijke post vergeet af te handelen, help ik haar een keer per maand twee uurtjes met alles bekijken en opruimen. Inmiddels doe ik dat al zeven jaar! Soms heeft ze ook hulp bij iets anders nodig, zoals haar tv. Ze woont dichtbij, dus ik loop er dan zo even naar toe. Voor haar betekent het heel veel en voor mij is het een kleine moeite.”

Wat levert het jou op?

“Verbinding, een fijn gevoel en een lief compliment. Als mijn zoontje jarig is, ligt er een kaartje op de mat. En ze haalt altijd wat lekkers in huis als we langskomen om haar post te doen. Ze geniet ervan als ik er ben. Het gaat om de kleine dingen. Soms maakt Lucas een mooie tekening voor haar. Dan hangt ‘ie vervolgens maandenlang in haar huis op de deur.”

Reactie van Petra:

Ik ben ontzettend blij met Marieke. In de loop der jaren hebben we een vertrouwensband opgebouwd. Ze komt 1 keer in de 4 of 5 weken bij me thuis. Door haar is mijn post op de rit, fantastisch! Het is altijd gezellig als ze er is. Haar zoontje Lucas kwam toen hij kleiner was ook vaak mee. Ik had toen wat Duplo voor hem gekocht en zorgde dat ik wat lekkers in huis had. Soms kom ik hem nu nog weleens tegen bij de supermarkt, dan herkent hij me altijd!”

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!