Marieke raakt Petra

Ik zie het als zorgen voor mijn medemens. Wat zijn nou twee uurtjes per maand?

  • Vrijwilliger: Marieke (39)
  • Hulpvrager: Petra (67)
  • Tijdsbesteding: 2 uur per maand

Marieke woont in Apeldoorn samen met haar man en zoontje Lucas (5). Naast haar baan als ambulant begeleider bij RIWIS Zorg & Welzijn doet ze ook nog vrijwilligerswerk.

Waarom vrijwilligerswerk?

“Ik zie het als zorgen voor mijn medemens. Wat zijn nou 2 uurtjes per maand? Ik weet inmiddels dat die paar uurtjes voor mij, veel meer kunnen betekenen voor een ander.”

Wie is jouw hulpvrager?

“Petra, zij heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH) door een hersenbloeding. Daardoor overziet zij haar administratie niet. Ze heeft weinig sociale contacten en haar familie woont ver weg. Haar man is jaren geleden overleden en ze heeft geen kinderen.”

Wat doe je?

Om te voorkomen dat ze belangrijke post vergeet af te handelen, help ik haar een keer per maand twee uurtjes met alles bekijken en opruimen. Inmiddels doe ik dat al zeven jaar! Soms heeft ze ook hulp bij iets anders nodig, zoals haar tv. Ze woont dichtbij, dus ik loop er dan zo even naar toe. Voor haar betekent het heel veel en voor mij is het een kleine moeite.”

Wat levert het jou op?

“Verbinding, een fijn gevoel en een lief compliment. Als mijn zoontje jarig is, ligt er een kaartje op de mat. En ze haalt altijd wat lekkers in huis als we langskomen om haar post te doen. Ze geniet ervan als ik er ben. Het gaat om de kleine dingen. Soms maakt Lucas een mooie tekening voor haar. Dan hangt ‘ie vervolgens maandenlang in haar huis op de deur.”

Reactie van Petra:

Ik ben ontzettend blij met Marieke. In de loop der jaren hebben we een vertrouwensband opgebouwd. Ze komt 1 keer in de 4 of 5 weken bij me thuis. Door haar is mijn post op de rit, fantastisch! Het is altijd gezellig als ze er is. Haar zoontje Lucas kwam toen hij kleiner was ook vaak mee. Ik had toen wat Duplo voor hem gekocht en zorgde dat ik wat lekkers in huis had. Soms kom ik hem nu nog weleens tegen bij de supermarkt, dan herkent hij me altijd!”

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!

Wie RAAK jij?

Wil jij samen met ons de wereld
een beetje mooier maken?
Wij maken graag kennis met je!