Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen over de mantelzorgwaardering.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Door nog een keer op de vraag te klikken sluit deze weer.

1. Wat is de mantelzorgwaardering?

Mantelzorgers zijn belangrijk. Voor de zorgvrager en voor de samenleving. De overheid wil mantelzorgers daarom bedanken. Dat doen zij met een regeling: de mantelzorgwaardering. De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om mantelzorgers ook in 2022 een Stadspas te geven met daarop 50 euro tegoed. Ze hebben voor dit bedrag gekozen omdat ze dan genoeg geld hebben om elke mantelzorger een waardering te geven. Mantelzorgers krijgen de waardering via de Stadspas Apeldoorn.

2. Wanneer ben je mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je langdurig en onbetaald voor iemand zorgt. De zorg duurt langer dan drie maanden en/of wordt meer dan 8 uur per week verleend. Het gaat altijd om iemand waarmee je een persoonlijke relatie heeft. Bijvoorbeeld je partner, kind, ouder of vriend(in).

3. Wanneer is iemand een zorgvrager?

Een zorgvrager is iemand die hulpbehoevend, gehandicapt of (chronisch) ziek is.

4. Ik heb geen mantelzorger, waarom heb ik een brief van de gemeente ontvangen?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. Je ontvangt ondersteuning van de gemeente vanuit de Wmo. Daarom is de kans groot dat je een mantelzorger hebt of kent. We proberen zoveel mogelijk mantelzorgers te bereiken. Daarom heb je de brief ontvangen; deze kan je delen met je mantelzorger of met een mantelzorger die je kent (en die zorgt voor iemand die in Apeldoorn woont). Heb je of ken je geen mantelzorger, dan hoef je niks met de brief te doen.

5. Waarom krijgt de zorgvrager een brief van de gemeente en niet de mantelzorger zelf?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. De gemeente stuurt daarom alleen brieven aan mensen die bekend zijn bij het Wmo-loket. Ook worden mantelzorgers opgeroepen via de website van de gemeente Apeldoorn, de Stedendriehoek, de Facebookpagina, het Twitteraccount van de gemeente Apeldoorn en via Stichting de Kap.

6. Ik ben mantelzorger, maar ik woon niet in Apeldoorn. Kan ik dan de waardering aanvragen?

Ja, dat kan als degene voor wie je zorgt in de gemeente Apeldoorn woont.

7. Ik woon in Apeldoorn en ik zorg voor iemand die in een andere gemeente woont. Kan ik dan de waardering aanvragen?

Nee, helaas kom je dan niet in aanmerking voor de Apeldoornse mantelzorgwaardering. Misschien heeft de gemeente, waar degene voor wie je zorgt woonachtig is, zelf een mantelzorgwaarderingsregeling waar je wel voor in aanmerking komt. We raden je aan contact op te nemen met deze gemeente.

8. Ik zorg voor meerdere personen, kan ik dan ook meerdere waarderingen aanvragen?

Nee, elke mantelzorger komt in aanmerking voor één waardering.

9. Ik heb geen internet. Hoe kan ik dan toch de mantelzorgwaardering aanvragen?

Je kan vanaf 11 september tot en met 30 november 2023 contact opnemen via telefoonnummer: 055 576 79 98. Spreek je naam en telefoonnummer in. Je wordt vervolgens op een later tijdstip teruggebeld door een medewerker van Stichting de Kap. Het kan zijn dat dit een paar dagen duurt. Hij/zij helpt je persoonlijk met de aanvraag.

10. Als ik 055 576 79 98 bel, krijg ik een antwoordapparaat. Waarom?

Er zijn veel mantelzorgers die de waardering aanvragen. We moeten dus veel aanvragen verwerken. Daarnaast zijn er ook veel mensen die bellen met een vraag. Om iedereen met een vraag goed te kunnen helpen, zorgt een belteam ervoor dat iedereen die een boodschap inspreekt op het antwoordapparaat wordt teruggebeld en persoonlijk wordt geholpen. Afhankelijk van de drukte kan het terugbellen wat langer duren dan verwacht. We hopen hiervoor op je begrip. Iedereen wordt in ieder geval voor 30 november 2023 geholpen.

11. Wanneer ontvang ik de mantelzorgwaardering?

Als je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering, krijg je voor de kerst een Stadspas Apeldoorn met daarop de mantelzorgwaardering, thuisgestuurd. Heb je al een Stadspas dan wordt het bedrag automatisch op je pas gestort.

12. De Stadspas? Wat is dat?

De Stadspas is er voor een aantal regelingen van de gemeente waaronder ook de mantelzorgwaardering.
Als je in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering en nog geen Stadspas hebt dan ontvang je de Stadspas met bijbehorende informatie vanzelf thuis.
De Stadspas kan je gebruiken bij winkels, verenigingen en organisaties die meedoen. Daar kan je met de pas betalen of krijg je korting.
Het is niet nodig om geld op de pas te hebben om in aanmerking te komen voor de verschillende kortingsacties. Meer informatie over de Stadspas vind je op de website: www.stadspas.apeldoorn.nl

 

13. Ik heb al een Stadspas, krijg ik er nu nog één?

Nee, als u al een Stadspas heeft wordt het bedrag van de mantelzorgwaardering hierop gestort.

14. Waarom moet ik mijn aanvraag doen bij stichting de Kap en niet bij de gemeente Apeldoorn?

Stichting de Kap krijgt subsidie van de gemeente Apeldoorn voor de ondersteuning van mantelzorgers.
Het past daarom goed binnen de taken van stichting de Kap om, namens de gemeente, de Regeling Waardering Mantelzorgers uit te voeren. Dat betekent dat stichting de Kap de aanvragen verzamelt en vragen die verband houden met de mantelzorgwaardering kan beantwoorden.

15. Moet ik me inschrijven als mantelzorger bij stichting de Kap om de waardering te krijgen?

Inschrijven is niet nodig maar misschien wel handig! Iedere mantelzorger die bij stichting de Kap staat ingeschreven ontvangt automatisch alle informatie rondom de mantelzorgwaardering en andere mantelzorgzaken. Inschrijven kost niets en er zijn geen verplichtingen.
Kijk op de website wat stichting de Kap voor jou als mantelzorger kan betekenen?

16. In Apeldoorn is de waardering een geldbedrag van 50 euro. In een andere gemeente krijgen mantelzorgers een ander bedrag. Hoe kan dit?

Iedere gemeente mag zelf invulling geven aan de waarderingsregeling voor mantelzorgers. Daarom bestaan er verschillen tussen gemeenten. In Apeldoorn kiezen we voor dit bedrag omdat we dan genoeg geld hebben om elke mantelzorger een waardering te geven.

17. Ik heb een uitkering, moet ik de mantelzorgwaardering als inkomsten opgeven?

Nee, de mantelzorgwaardering hoef je niet op te geven en je wordt met de mantelzorgwaardering ook niet gekort op je uitkering.

18. Ik ben mijn Stadspas kwijt. Kan ik een nieuwe Stadspas aanvragen?

Je kan inloggen op je account van de Stadspas om een vervangende pas aan te vragen. De kosten hiervoor zijn €5,-. Inloggen doe je hier https://stadspas.apeldoorn.nl

19. Tot wanneer kan ik de 50 euro van de mantelzorgwaardering gebruiken?

Het bedrag is vanaf 1 december 2023 te gebruiken en een jaar geldig. Let op de tijd gaat snel, vanaf 1 december 2024 komt het tegoed te vervallen.

20. Ik heb nog andere vragen over de mantelzorgwaardering?

Stuur een e-mail met je vraag over de mantelzorgwaardering naar mzw@dekap.nl.
Gaat de vraag over de Stadspas of het gebruik hiervan stuur dan een e-mail naar helpdesk@loyaltygroup.nl