Vrijwilligers voor de flexpool mantelzorgvervanging

Ben jij flexibel inzetbaar en wil je jouw tijd en aandacht voor een ander inzetten? Voor onze flexpool zoeken we enthousiaste vrijwilligers die op oproepbasis de taken van een mantelzorger tijdelijk willen overnemen.

Wat ga je doen?
Als flexpool-vrijwilliger neem jij de mantelzorgtaken tijdelijk over, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Het gaat om de dagelijkse dingen, zoals bijvoorbeeld een boodschap doen, helpen bij de maaltijden, of de planten water geven. Maar ook gewoon een praatje maken, gezelschap houden en samen een kop koffie drinken of een wandelingetje maken. De hulpvragen lopen erg uiteen. Uiteraard word je aan een hulpvrager gekoppeld op basis van wederzijdse wensen en voorkeuren.

Waar doe je het?
De mantelzorgvervanging vindt meestal plaats bij de mantelzorger die een adempauze nodig heeft, maar in overleg is het ook mogelijk om de hulpbehoevende naaste van de mantelzorger bij jou thuis uit te nodigen.

Wanneer worden flexvrijwilligers ingezet?
Vooral in de avonden en weekenden hebben we vaak aanvragen, soms ook voor de nachten. Je geeft zelf aan op welke dagen en dagdelen je op oproepbasis beschikbaar bent.

Je staat er niet alleen voor!
Als vrijwilliger werk je samen met het sociale netwerk van de mantelzorger en zijn naaste. Soms is er ook een thuiszorgorganisatie of andere professionele hulpverlening bij de zorg betrokken. Afhankelijk van de tijdsduur worden er meerdere vrijwilligers ingezet en er is altijd een achterwacht geregeld. Als vrijwilliger doe je geen medische handelingen of andere taken die bij de professionele hulpverlening horen.

Wat zoeken wij?
Je hebt hart voor mensen en wil er graag voor iemand zijn;
Je bent empathisch en kunt goed luisteren;
Je bent flexibel en op oproepbasis inzetbaar;
Je kunt een VOG aanleveren (kosten vergoeden wij).

Wat krijg je ervoor terug?
De mogelijkheid om met jouw tijd en aandacht echt iets voor een ander te betekenen;
Een introductiecursus, themabijeenkomsten en intervisie;
Een vast aanspreekpunt en begeleiding vanuit de Kap;
Reiskostenvergoeding;
WA-verzekering.

Als vrijwilliger bij de Kap ben je bovendien onderdeel van een stichting die zich samen met meer dan 600 vrijwilligers inzet voor een sociale stad waarin iedereen meetelt.

Laura

Laura Vrijsen

Coördinator Vrijwilligers, HulpSaam – ZO en NO