Gratis toegangskaarten voor concert Nationaal Jeugdorkest

Ook dit jaar biedt Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) alle vrijwilligers en mantelzorgers twee gratis kaartjes aan voor een speciaal concert, getiteld ‘Let the Good Times roll’, door het Jong Metropole Symphonic Jazz Orchestra op vrijdag 11 augustus in Theater Orpheus.

Het Jong Metropole Symphonic Jazz Orchestra bestaat uit de beste musici van de Nederlandse conservatoria en is het enige orkest waarin jonge talentvolle musici uit verschillende muzikale werelden bij elkaar komen: van klassiek tot jazz en pop.

Crooner

In ‘Let the Good Times roll’ speelt het orkest muziek van bekende ‘crooners’ als Frank Sinatra, Dean Martin en Nat King Cole. Een crooner wordt beschreven als ‘een zanger die optreedt met een soepele, intieme stijl’, die mogelijk werd gemaakt door betere microfoons in de jaren veertig. Deze microfoons pikten stillere geluiden en een breder frequentiebereik op, waardoor de zangers toegang kregen tot een dynamischer bereik. Het is afgeleid van het oude werkwoord “croonen” wat ‘zacht spreken of zingen’ betekent. De crooning-stijl is ontwikkeld door zangers die optraden met bigbands en had zijn hoogtepunt in de jaren ’40 tot eind jaren ’60. Het Jong Metropole brengt een ode aan deze stijl en bekende artiesten met bekende titels als ‘The Lady is a Tramp’, ‘Fly me to the Moon’ en ‘Let the Good Times roll’.

Gastdirigent Chris Walden

Naast vocale orkestrale jazzmuziek brengt het Jong Metropole ook instrumentale stukken als ‘Killer Joe’ en een nieuwe compositie van Bernard van Rossum, winnaar van de Rogier van Otterloo Prijs 2022. Arrangementen voor dit programma werden gemaakt door gastdirigent Chris Walden. Hij is een Duitse componist, arrangeur en dirigent, gevestigd in Los Angeles (VS), werkte met grote orkesten, heeft sinds 1999 zijn eigen bigband in Los Angeles en is de arrangeur/componist van de jaarlijkse Oscaruitreikingen.

Bestellen

Het concert op vrijdag 11 augustus in de Hanoszaal van Theater Orpheus begint om 20:00 uur. Gratis kaarten (maximaal 2 stuks) zijn te bestellen via onderstaande bestelknop.