09-03-2023

Nieuwe cursus ‘Omgaan met NAH’ bij voldoende aanmeldingen

Vijftien deelnemers zijn onlangs begonnen aan de cursus ‘Omgaan met NAH’. Wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben is dat zij een familielid of naaste hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel. Bij voldoende belangstelling wil de Kap proberen om, samen met NAH Ketenzorg Apeldoorn, in de loop van dit jaar een tweede cursus te organiseren.

‘Waarom doet hij zo anders?’, ‘Hoe moet ik hier mee omgaan?’ of ‘Wat kan ons helpen zodat we de zorg beter kunnen volhouden?’. Het zijn maar een paar van de vragen waar men tijdens de cursus ‘Omgaan met NAH’ antwoord op hoopt te krijgen.

Hersenletsel kan je zomaar overkomen. Door een verkeersongeluk, een val op het hoofd, door een beroerte, hersenbloeding, tumor of door overmatig alcohol- of drugsgebruik. De gevolgen zijn op het eerste gezicht vaak niet of nauwelijks zichtbaar, maar wel ingrijpend. Zowel voor de getroffene als voor de partner, familie, vrienden en kennissen. Als naaste word je geconfronteerd met de onzichtbare psychische gevolgen van NAH, zoals verandering in denken, gedrag of emotie. Voor de omgeving kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er is gebeurd, welke gevolgen dit heeft en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Cursus

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur. Tijdens de cursus delen deskundigen op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel hun kennis en ervaring met de deelnemers. Met een uitleg over de rol van hersenen op ons gedrag wordt een inkijkje in de problematiek gegeven. Ook de verandering van gedrag en het effect daarvan wordt besproken. Op een praktische wijze wordt advies gegeven over de omgang met een NAH-patiënt, de beschikbare hulp en de manieren om als mantelzorger zelf het hoofd boven water te houden. Er is tijdens de bijeenkomsten voldoende gelegenheid om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Informatie

Heeft u een familielid of naaste met NAH en zou u deze cursus ‘Omgaan met NAH’ ook willen volgen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met mantelzorgconsulent Karin Fennes via k.fennes@dekap.nl of door te bellen met 06 408 131 60.

 

Neem voor meer informatie over NAH contact op met Karin Fennes.