Een fijne sfeer op de werkvloer – of je nou betaald werk doet of als vrijwilliger actief bent – is superbelangrijk. Toch kunnen er soms vervelende dingen gebeuren. Denk aan onprettige opmerkingen, nare grapjes of situaties waarin je je niet gehoord of gezien voelt. En dan is het fijn als je ergens terechtkunt. Of beter gezegd: bij iemand.
Sinds 2024 is Tessa Wobma een van de vertrouwenspersonen bij de Kap voor iedereen die bij de Kap werkt (in dienst of als vrijwilliger). Tessa: “De Kap is een grote organisatie. Er gebeurt veel, en soms helaas ook dingen die niet oké zijn. Niet iedereen durft dat meteen aan te kaarten. Als vertrouwenspersoon luister ik naar je, denk ik met je mee en geef ik advies over hoe je zoiets bespreekbaar kunt maken. Jij bepaalt het tempo en de stappen – jij houdt altijd de regie. Soms is alleen je verhaal delen al genoeg. Er hoeft niet altijd meteen een oplossing te zijn.”
Intern en extern vertrouwenspersoon
Tessa werkt niet alleen als vertrouwenspersoon, ze is ook consulent jonge mantelzorgers. “Als vertrouwenspersoon is het belangrijk dat je rolzuiverheid hebt. Mijn rol als collega staat los van de rol als vertrouwenspersoon. Wat je met mij deelt, blijft tussen ons; tenzij de wet anders van mij vraagt. En mocht je je verhaal liever bij iemand buiten de organisatie kwijt willen, dan kun je contact opnemen met Ada Hendriks – onze externe vertrouwenspersoon.”
Veilig je verhaal delen
Ook directeur Lineke Maat onderstreept het belang van een vertrouwenspersoon: “Of je nu vrijwilliger bent of medewerker, het is belangrijk dat je ergens terechtkunt als je ergens mee zit. Bij een vertrouwenspersoon weet je zeker dat je verhaal veilig is. Dat is voor ons als organisatie een belangrijk uitgangspunt.”
Vaker dan je denkt
Tessa geeft aan dat ongewenste omgangsvormen vaker voorkomen dan we denken. “Eén op de acht mensen krijgt ermee te maken. Het gaat niet alleen om seksuele intimidatie of agressie, maar ook om pesten en discriminatie. Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je met tegenzin naar je werk of vrijwilligersklus gaat.”
Zelf het gesprek aangaan (maar niet alleen)
Tessa en Ada moedigen iedereen aan om het gesprek – als je daaraan toe bent – zélf aan te gaan met de persoon in kwestie. Maar dat hoef je zeker niet alleen te doen. “Ik help je bij de voorbereiding en denk met je mee over wat je kunt zeggen. En ik sta naast je. Want jouw gevoel telt. Jij bepaalt wat je wilt doen.”
Eigen ervaring
Tessa weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je verhaal kwijt te kunnen: “Ik heb zelf ook vervelende situaties meegemaakt op de werkvloer. Praten met een vertrouwenspersoon hielp me om het helder te krijgen én om het los te laten. Het gaf me grip. En laten we eerlijk zijn: zulke dingen komen overal voor. Maar ik geloof ook dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar gedrag aan te passen.”
Beter delen dan wegstoppen
“Ongewenst gedrag komt vaak voort uit kleine dingen. Een opmerking, een grapje, een blik. Het gaat er niet om wat iemand doet, maar hoe jij je erbij voelt. Jij bepaalt of iets te ver gaat. En als dat zo is: zeg het. Of deel het in ieder geval met een vertrouwenspersoon. Dat maakt al verschil.”
Heb je iets op je hart? Of wil je gewoon eens sparren over iets wat je hebt meegemaakt? Tessa en Ada luisteren graag naar je!
Tessa Wobma: t.wobma@dekap.nl | 06 – 1870 7472
Ada Hendriks: adahendriks@adalante.nl | 06 – 1902 2136