𝗕𝗼𝗯 𝗵𝗲𝗹𝗽𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗽𝗮𝗽𝗶𝗲𝗿𝘄𝗲𝗿𝗸

De maand september was een bijzondere maand voor vrijwilliger Thuisadministratie Bob. Toevallig zijn twee van zijn cliënten die maand overleden.

“Eén was terminaal ziek”, vertelt Bob. “Die heb ik maar een week of vier kunnen begeleiden. Haar administratie was niet op orde, rekeningen niet betaald en de belastingaangifte niet gedaan. Dat heb ik allemaal voor haar opgelost. Haar angsten en de zorgen voor haar kinderen waren weg. En dat is eigenlijk wat je als vrijwilliger Thuisadministratie doet. Je helpt mensen niet alleen met hun financiën, je geeft ze ook rust in hun hoofd.”

Cijfertjes

Als voormalig manager bij uitvaartonderneming Monuta is Bob gelukkig wel wat gewend. In 2018 is hij met pensioen gegaan en vanaf januari 2020 actief als vrijwilliger bij de Kap. “Ik ben niet iemand die met oudere mensen op pad gaat, die een beetje gezellig gaat zitten doen of met iemand naar de dokter gaat of zo”, geeft Bob eerlijk toe. “In mijn werkzame leven heb ik me altijd beziggehouden met de cijfertjes, dus vrijwilliger Thuisadministratie past veel beter bij mij.”

Dwangbevelen

Tot nu toe heeft Bob een stuk of 15 hulpvragers met hun financiële administratie kunnen helpen. De meesten kon hij binnen een maand of drie weer op de rit zetten. Hij helpt niet alleen met het papierwerk. “Nee, ik doe wel meer. Ik inventariseer eerst het probleem. Meestal is het dat de enveloppen nog ongeopend op de bank liggen. Vaak zijn het rekeningen en aanmaningen, tot aan dwangbevelen toe. Daar gaan we dan eerst maar eens over praten; waarom maak je je post niet open? Als we de brieven hebben gesorteerd maak ik een overzicht van de inkomsten en de uitgaven. Indien nodig help ik met het aanvragen van toeslagen en het treffen van betalingsregelingen. Vervolgens stellen we een weekbudget op voor het huishouden. De rest gaat naar rekeningen en aflossingen. Het is aan de cliënt zelf om te zorgen dat hij zich daaraan houdt.”

Nieuwe vrijwilligers zou Bob willen meegeven dat je dit werk vooral moet doen omdat je graag mensen wil helpen en niet omdat je belangrijk wil zijn. “En je moet natuurlijk een beetje inzicht hebben in cijfertjes en regelgeving.”