Ben: ‘Ik zorg dat mensen weer rustig kunnen slapen’

Vrijwilliger Thuisadministratie Ben (52) werkt 36 uur per week bij het UWV in een administratief-juridische functie. Daarnaast is hij gelukkig getrouwd en vader van twee kinderen (20 en 23) die inmiddels in Utrecht en Amsterdam studeren. Zo’n vier uur per maand helpt hij Apeldoorners bij het orde brengen van hun financiële administratie.

Vrijwilligerswerk? Hoe kom je daar zo bij?

“Zo’n 15 jaar geleden haalde ik weinig voldoening uit mijn werk. Ik kwam een advertentie tegen in de Stedendriehoek waarin De Kap vrijwilligers zocht. En zo begon ik bij de (toen nog) Formulierenbrigade. Ik kreeg er een goed gevoel van; door mijn hulp kwamen mensen weer verder. Ik kwam er zelfs beter door in mijn vel te zitten en besefte: ik doe ertoe!“

En waar help je anderen dan bij?

“Ik help Apeldoorners kortdurend met hun thuisadministratie. Zo hielp ik laatst een dame die thuis vijf Albert Heijn tassen vol met enveloppen had staan, maar niet meer wist wat ze ermee aan moest. Het vloog haar aan, ze had er slapeloze nachten van. Ik heb orde in de chaos geschept door samen met haar de enveloppen te openen en te kijken wat weg kon en waar wat mee gedaan moest worden. Door overzicht te creëren kreeg ze weer lucht. Ik ben een paar keer een uurtje bij haar geweest, toen had ze alles weer op de rit.”

Wat fijn! Wie heb je nog meer geholpen?

“Vorig jaar heb ik een jonge man geholpen bij het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Deze man had een laag inkomen en worstelde daarnaast erg met zijn gezondheid. Hij is drie keer per week in het ziekenhuis vanwege een medische aandoening. Ik heb uitgezocht of hij gebruik kon maken van regelingen vanuit o.a. de gemeente, zoals een bijdrage vergoeding eigen risico en een bijdrage voor de energieverhogingen. Ik keek met hem mee of hij nergens geld ‘liet liggen’. Ik ben een aantal keren bij hem geweest om hem te helpen en krijg nog heel af en toe een appje van hem. Soms zitten er mensen tussen waar je leuk contact mee houdt.”

Het levert je geen geld op. Waarom doe je het?

“Het geeft mij voldoening. Ik help voornamelijk mensen met lage inkomens die geld laten liggen omdat ze niet op de hoogte zijn van ‘potjes’ die o.a. via de gemeente beschikbaar zijn. Maken zij wel gebruik van de toeslagen waar men recht op heeft? Dat is mijn grootste drijfveer. Ik merk dat ik mensen daardoor weer rust in hun leven geef.”

Hoeveel Apeldoorners heb je al geholpen?

“Hoeveel? Dat heb ik niet bijgehouden. Het is geen continue proces. Soms ligt het even stil, dat is dan ook wel even fijn. Per maand ben ik er gemiddeld zo’n vier uur aan kwijt. Met een paar avondjes in de maand kun je een ander echt verder helpen. Hoe mooi is dat!“

Wat is de mooiste reactie die je hebt gehad?

“Dat mensen weer kunnen slapen. Soms denken hulpvragers dat er geen oplossing meer is. Dat zorgt voor slapeloze nachten. Soms creëer ik alleen overzicht en zet ik de lijntjes uit: wat kun je zelf doen? Ik laat mensen inzien dat een probleem soms minder groot is dan het lijkt.”

Wil je net als Ben mensen helpen met hun financiële administratie, of heb je zelf hulp nodig? Neem dan contact op met Renate Kreuwel van de Kap of bel: 055 529 55 20.