Palliatieve zorg

Wanneer iemand niet lang meer te leven heeft, spreken we van de palliatieve fase. Mantelzorg in deze fase is vaak zwaar en ingewikkeld.

 

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

Mensen die ernstig ziek zijn en weten dat het einde nabij is, willen vaak thuis, in de eigen vertrouwde omgeving sterven. Het verzorgen van iemand in die laatste levensfase is zwaar, ook al is er hulp van de huisarts, de thuiszorg, familie, vrienden en buren.
Voor mantelzorgers is het niet altijd mogelijk alle zorg zelf op te pakken. Daarnaast is vaak niet te overzien hoelang de zorg gaat duren. Dat brengt onzekerheid met zich mee en misschien ook de vraag of je het wel volhoudt. Het is dan goed om tijdig aan de bel te trekken en hulp in te roepen van vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van de Kap. Deze vrijwilligers bieden niet alleen tijd, aandacht en ondersteuning aan de stervende, maar ook aan jou als naaste.

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere mantelzorgers over wat de vrijwilligers voor jou kunnen betekenen? Blader dan eens door het boekje ‘Wakend bij jou’. Het boekje is gratis af te halen bij de Kap aan de Regentesselaan 2-B in Apeldoorn.

 

Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Veluwe

In Apeldoorn kun je met vragen rondom palliatieve zorg terecht bij het Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Veluwe. Op de website vind je onder andere informatie over het zorgaanbod in de regio, Café Doodgewoon en het Centrum voor Levensvragen.
Ook op de website van MantelzorgNL vind je informatie, tips en verwijzing naar organisaties en websites.

 

VPTZ-vrijwilliger worden?

Kun je goed luisteren, kun je omgaan met verdriet, verlies en rouw en weet je er op een respectvolle manier voor een ander te zijn? Dan ben je geknipt voor vrijwilligerswerk in de palliatieve terminale zorg. Klik voor meer informatie op onderstaande knop.

Hetty

Hetty van der Veen

Mantelzorg Consulent,

Heb je een vraag, wil je meer informatie of kunnen we je helpen bij het zoeken naar de juiste zorg neem dan contact op met Hetty.